IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папандреу към британците: Гърция остана в ЕС, направете го и вие

Бившият министър-председател на Гърция представя собствените си причини защо Великобритания трябва да остане в Евросъюза

11:38 | 22.06.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Въпреки трудностите и жертвите през последните години и въпреки някои лошо създадени политики на Европейския съюз гърците избираха, отново и отново, да останат в него и да избегнат т.нар. Grexit, пише бившият министър-председател на Гърция Георгиос Папандреу в коментар за CNBC.

Въпросът е защо?

На първо място, ЕС означава по-мирни съседи. Добре помним времената, когато имахме малък или никакъв контакт със съседите си в северната част на Балканския полуостров. Разпадането на Югославия през 90-те години доведе до ужасяващо етническо прочистване, недоверие и изкуствени граници по въпроси, свързани с религиозните различия.

Когато регионът ни неотклонно започна да се придвижва към Европейския съюз, преодоляхме липсата на сътрудничество, въоръжаването и етническото напрежение. Сега има търговия, културни дейности между хората, сътрудничество в сферата на инфраструктурата, енергетиката и образованието, което осмисля региона ни.

Създадохме пътна карта за всичко, което ще гарантира спазването на правата на човека и малцинствата, както и добри междусъседски отношения. Можем да си представим общо бъдеще заедно, основавайки се на общи ценности, вместо бъдеще на враждебност и омраза.

Второ, гласът ни е по-силен, пише Папандреу. В по-широк регион, изпълнен с конфликти, като Близкия изток, войната в Сирия, Украйна, Кавказ, нашият европейски глас, когато е обединен, е силен и уважаван. Разделени, ние сме слаби.

Когато поех ротационното председателство на ЕС през 2003 г., бях впечатлен от силата на единния пазар. Обсъждахме и повлияхме на дебата по въпроси като генетично модифицирани организми заедно с президента Джордж Буш и опасните промишлени продукти с китайците.

Когато ние, като единен ЕС, вземем решение по обща политика по отношение на правата или пък здравеопазването на нашите граждани, или за възможните вреди на вноса върху околната среда, нашият глас не само се чува. Ние наистина можем да променим глобалната политика и практики. И то от полза за всички.

Трето, има две страни в дебата за суверенитета. Някои казват, че се отказваме от суверенитет в ЕС. Други казват, че всъщност заздравяваме суверенната си воля в ЕС. И това е простичка идея, тъй като обединени ще устоим, разделени – ще паднем.

Гърция не е остров – макар да имаме хиляди острови. Често си мисля, пише Папандреу, „няма да ли е страхотно да се изолирам на някой остров и да забравя за проблемите на света?“.

Но реалността чука на вратата, без значение колко здраво я затворим. Ако наистина се опитваме да се справим с проблемите на деня, няма как да го направим сами. Само се замислете: климатични промени, епидемии, глобална финансова криза, бежански наплив. Нито един от тези проблеми не може да бъде решен от сама суверенна страна.

Никой не е остров в тази глобална икономика.

Не на последно място, имам ли си свои критики към ЕС? Можете да се обзаложите, че имам. Искам по-голямо участие на гражданите, искам да видя гражданите ни да избират официалните лица в Брюксел – или поне да имат по-голям демократичен контрол. Искам ЕС с политики, ориентирани към растежа. Искам нашият глас да бъде чут по света още по-силно. Искам по-силен глас, който ще защити основните ценности, които съхраняваме в демокрациите си. И това са само част от тревогите ми.

Но и знам твърде добре, че ЕС в момента все още е най-добрият избор, който имаме.

Дебатът във Великобритания не е уникален. Всички си задаваме въпроси за бъдещето на ЕС, пише Папандреу. Но нека имаме силата да се справим с тях директно и заедно. Това означава да останем, за да се борим за един по-добър ЕС.

Излизането е някакъв вид бягство към утопия. (На гръцки думата означава място, което не съществува.) Склонността ни да бягаме и да се изолираме се основава на надеждата, че всичко ще бъде по-добре, когато трудните проблеми от днес просто изчезнат. Но те няма да изчезнат.

Имаме нужда от гласа, креативността и опита на Великобритания и гражданите ѝ. Заедно можем да допринесем, за да направим глобалното общество по-хуманно и да гарантираме сигурност и просперитет на гражданите си.

Можем и ще бъде много по-ефективни заедно.

Всичко за темата Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
Преди при СССР беше обратното!ЮНИ 21, 2016 4898830"Милиардерът и инвеститор Джордж Сорос смята, че Русия се превръща в световна държава, докато в същото време Европейският съюз се разрушава. Той зави, че това му напомня на времената, когато се разрушаваше Съветският съюз, а процъфтяването и благоденствието на Европа се увеличаваше....."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
тази фалимия Папандреу не беше ли същата дет сътвори тея дългове щото май кат се почне от дедо му, баща му, чича му всиките роднини беха министър председатели на Греция ?!? И роден в САЩ учил там, давали му наставления ае въобще Империята си еббало капаците какви и къде ги намира да реди Демокрацията в Европа и после с дълговете тесла баум. Папандреуто си би камшика пак в САЩа а тея са да се опраат и да плащат .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Vesko94
преди 7 години
Истината е, че Гърция поддържаше години наред изкуствено надут стандарт, благодарение на западните подаяния. И не под формата на евросредства, на каквито пък ние българите се възхищаваме, а под формата на кредити от западни финансови институции. Не фондовете на ЕС надуха този жизнен стандарт в Гърция и други южноевропейски пари, евтините кредити го направиха. И това трябва ясно да се каже. Не за друго, а за да се покаже на объркани народи като нашия, че европодаянията не са никакъв инструмент за повишаване на жизнения стандарт на гражданите, а само средство за политически и икономически контрол на Брюксел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Тоя е неадекватен. ЕС му дал сигурност в региона и спрял етническото прочистване. Абе ОЛАНКОЛУ, това са балкански проблеми, които британците дори не допускат, че може да съществуват някъде в неразвитите диви територии. Ако на тебе ти е нужно някакво регионално сътрудничество, за да можеш да си живуркаш мизерния животец с помощта на ЕС и съседите, британците мислят как да са европейски и световен лидер. Баце поне ( надявам се) има достатъчно акъл да не им даде пример защо България иска да е в ЕС че тогава вече ше се разцепя от смях. А всъщност, ,между България и Британия има голяма прилика - България е Великобритания отзад напред :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
а по-отношение на оставането на Гърция също не е ясно , защото вота от референдума отиде в коша --- та май само си чешем езиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
Една от причините за възможния изход на Великобритания не беше ли именно оставането на Гърция в ЕС .:)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Kosto
преди 7 години
E има някаква разлика между Гърция и Англия, но тя всъщност е огромна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още