IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Greexit, Alxit и Barxit - три пъти "сбогом" на Европа

Евентуален Brexit няма да е първото ампутиране на територия от Евросъюза и предшествалите го организации

19:21 | 21.06.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания решава в четвъртък дали ще стане първата страна, която излиза от Европейския съюз.

В действителност обаче евентуален Brexit (излизане на Великобритания от ЕС) няма да е първото ампутиране на територия от ЕС - в миналото Алжир, Гренландия и островчето Сен Бартелеми вече напуснаха, доброволно или не, Европейския съюз и предшествалите го организации, показва справка на AFP.

При създаването на Европейската икономическа общност (ЕИО) през 1957 г. Алжир е френски департамент и е присъединен към ЕИО, но де факто я напуска, когато става независим през 1962 г.

Години наред обаче Алжир се възползва от известна неяснота в отношенията си с Европа и получава почти неограничен достъп до европейския пазар. Едва през 2005 г. ЕС и Алжир подписват споразумение за асоцииране, за да придадат официален вид на отношенията си.

Най-големият остров на света Гренландия, с население 56 хил. души, е част от Дания при влизането й в ЕИО през 1973 г. Обаче след като получават разширена автономия от Копенхаген, властите в гренландската столица Нуук организират на 23 февруари 1982 г. референдум за мястото на територията в ЕИО.

Привържениците на напускането печелят с 53 процента от гласовете, възползвайки се от силните антиевропейски настроения, подхранени от проблеми с прекалено големите обеми риболов от ЕИО във водите на Гренландия.

Излизането от ЕИО влиза в сила на 1 февруари 1985 г. Гренландия обаче официално все още е част от отвъдморските страни и територии на ЕС и запазва правото си на достъп до някои европейски фондове съгласно споразумението за партньорство между ЕС и Гренландия.

Вулканичното островче Сен Бартелеми във Френските Антили дълго време е имало статут на община във френския департамент Гваделупа, от който го разделят само 250 км, и следователно е бил част от ЕС.

На 15 юли 2007 г. поради законово изменение във Франция, заедно със съседния остров Сен Мартен, Сен Бартелеми става отвъдморски район, а на 1 януари 2012 г. - отвъдморска страна и територия.

Следователно Сен Бартелеми вече не е част от ЕС, за разлика от Сен Мартен. Така Старият континент губи 25-те квадратни километра площ на това островче. Жителите му обаче са френски граждани и остават граждани на ЕС. Те впрочем продължават да използват еврото като своя валута благодарение на сключени споразумения.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 1
mrynmryn
преди 7 години
"398 400 649 евро или 0.32 % от общата сума на националните вноски на всички 28 държави членки" плащаме ние, тях ги боли, че са ни дали 1млрд. насреща, колкото нашите управляващи, да се избият за да са на власт. За ЕС факта, че ние сме външна граница и сме така да се каже "първа линия" е по-ценен от тоя 1млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Той студиото е ентелигенция , не е пролетариат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 11
studioaa
преди 7 години
Това, че вие комунистите сте верни към ес точно толкова колкото бяхте към ссср на времето, за мен е извън всякакво съмнение. Също така извън всякакво съмнение е, че скоро новия Горбачов ще ви разбие илюзиите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 10
studioaa
преди 7 години
Brexit ще отвори дупка в бюджета на ес в рамките на цели 10%, откъде ще дойдат парите за нея? По-точно с колко ще ни намалят европарите на послушковците като нас с 20% или повече е въпросът... Не бил се учудил следващата година всичките пари по европрограми да са по-малко от вноската към ес и така ще имаме "огромна" ползва от еврофондовете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
Hahoto
преди 7 години
Време е и вулканичното островче Британия, да напусне ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още