IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа в подготовка за британския референдум

Европейските институции планират редица срещи веднага след резултатите от вота по членството на страната в евросъюза

16:27 | 20.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските представители планират серия от спешни срещи, в случай че Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз, които ще целят успокояване на финансовите пазари и избягване на домино ефект към по-слабите икономики, твърдят запознати източници за The Wall Street Journal.

Само дни преди очаквания референдум по членството на Великобритания в ЕС има все по-нарастващи опасения, че вотът може да доведе до излизане на страната от блока, тъй като последните социологически проучвания показват вълна на подкрепа за кампанията за Brexit.

Европейските представители се страхуват най-вече от зараза към две страни от еврозоната: Ирландия, чиято икономика е тясно свързана с британската, и Португалия. В страната от Пиринейския полуостров затруднената банкова система е зависима от евтини заеми от Европейската централна банка (ЕЦБ), от които може да бъде отрязана, ако последната от четирите основни рейтингови агенции намали държавния кредитен рейтинг на Португалия до статус „junk”.

Очаква се базираната във Франкфурт ЕЦБ да излезе с изявление, целящо да успокои настроенията още в петък сутрин, ако резултатите от референдума покажат, че Великобритания ще напусне ЕС, казват представителите.

В Брюксел лидерите на европейските институции също ще се съберат в петък сутрин, за да обсъдят резултата от референдума и ще излязат с общо изявление, заяви говорител на Европейската комисия.

През уикенда вероятно ще бъдат свикани още спешни срещи в Брюксел, в случай на вот в подкрепа на Brexit, включително сред постоянните представители на 28-те страни членки на ЕС и сред 28-те еврокомисари.

„Това, което искаме да избегнем, е пазарите да започнат да спекулират за домино ефект. Искаме да сме сигурни, че Полша, Чехия и другите страни ще останат вътре“, казва един от високопоставените представители на ЕС.

Европейските лидери трябва да се срещнат във вторник и сряда след референдума, но още една среща може да бъде организирана в началото на юли, ако, в случай на Brexit, се наложи британският министър-председател Дейвид Камерън да се оттегли и липсва яснота за това как Великобритания планира да излезе от съюза.

Междувременно британската автомобилна индустрия, още водещи бизнесмени и председателят на футболната Висша лига подкрепиха кампанията за оставане в ЕС.

Търговският орган на автомобилната индустрия и редица изпълнителни директори предупредиха, че излизането ще увеличи разходите и ще постави под заплаха работни места.

Председателят на Английската висша лига Ричард Скъдамор също подкрепи оставане в ЕС и допълни, че 20 клуба от топ лигата искат същото.

Кампанията в подкрепа на Brexit отхвърли идеята, че излизането ще се отрази зле на автомобилната индустрия, допълвайки, че това дори ще помогне на износа.

Групата отхвърли и призивите на сър Ричард Брансън и директора на гиганта в напитките Diageo Айван Менезес в подкрепа на оставане в евросъюза, твърдейки, че те вече са изразявали подкрепата си за ЕС и последните им коментари не са изненадващи.

Последните развития по темата Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още