IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският референдум може да засили антиевропейските нагласи

Джордж Озбърн очаква удар върху икономиката на Великобритания

15:06 | 19.06.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

ЕС може да спечели от евентуално напускане на Великобритания в резултат на референдума, насрочен за 23 юни. Това заявява бившият италиански премиер и бивш председател на Европейската комисия Романо Проди в статия, която помества днес в. "Месаджеро", предаде ТАСС. Той обаче отчита, че британският референдум може да засили антиевропейските нагласи.

"При все че се надявам (кралството) да не излезе (от ЕС), убеден съм, че в случай на Brexit Евросъюзът ще успее да открие компромиси, осигуряващи възможност не само да запазим тесните икономически връзки, изградени през последните години, но и да създадем политически и военни алианси от общ интерес за държавите членки“, пише той.

Негативен аспект на евентуалния Brexit според Проди е "посланието за слабост и уязвимост" на ЕС. 

"Множество страни, от Индия до САЩ, дори Австралия и много други, поради исторически причини гледат на Европа през призмата на Великобритания. Нашият имидж пред света не може да не пострада от Brexit", отбелязва бившият премиер.

Той допуска също, че британският референдум може да засили антиевропейските нагласи. При всяко положение моментът е "повратен" за ЕС и се налага Европа да вземе "исторически решения", добавя Проди.

Британският министър на финансите Джордж Озбърн е на мнение, че евентуално излизане на страната от ЕС след референдума в четвъртък ще нанесе по-тежък удар върху икономиката на Великобритания, отколкото предвижда най-вероятният сценарий на правителството, предаде Ройтерс.

„Основната оценка е, че нашият брутен вътрешен продукт ще бъде с 5 до 6 процента по-малък. Лично аз мисля, че е възможно да бъде доста по-зле от това“, посочи днес Озбърн в интервю за телевизия Ай Ти Ви.

Финансовият министър направи оценка през май, че ако Великобритания излезе от ЕС, брутният вътрешен продукт ще бъде с 6% по-малък за две години, отколкото ако страната остане в блока.

Според него, ако британците решат да напуснат ЕС, инфлацията ще се повиши по-рязко, а цените на жилищата ще бъдат с 18% по-ниски.
"Хората вече не купуват къщи, не купуват коли. Отлагат инвестициите. Това е преди референдума. То е показателно за това, което ще се случи в бъдеще", допълни Озбърн.

Междувременно резултатите от анкета показват, че 80% от близо 800-те хиляди поляци, живеещи във Великобритания, ще останат в кралството, ако то напусне ЕС, и едва 3% ще се върнат в Полша. Допитването на полския център IBRiS, осъществено от 15 до 17 юни, е публикувано в полските медии, информира Франс прес.

10 на сто от запитаните поляци заявяват, че ако при Brexit бъдат принудени да напуснат Великобритания, ще се установят в друга държава от Съюза.

"Почти никой не иска да напусне Великобритания", изтъква Марчин Дума от социологическия център. А над половината участници в анкетата заявяват, че смятат да подадат молба за британско гражданство.

След разширяването на ЕС от 2004 г., когато общността прие ред централноевропейски държави, поляците станаха мнозинство сред хората, решили да търсят по-добър живот във Великобритания. Повечето поляци в кралството обаче не са негови поданици и нямат право да участват в референдума.

При все това анкетата на центъра IBRiS показва, че близо 80 на сто от полските имигранти одобряват реформите, предложени от премиера консерватор Дейвид Камерън, които целят да затруднят достъпа до семейни помощи за чужденци. Предстоящият референдум ще се отрази и върху този проект, допълва АФП.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Баш САЩ па най-малко имат изгода от нарушаване на целостта на ЕС!!Как ще си прокарват политиката? Я да помислим защо Обонго на крака отиде да им размахва пръст на ингилизите за вота? След него Кери,после кой ли още не?! Цялата еврейска клика - банкери, МВФ, куцо, кьораво и саката е налазило да обяснява каква апокалиптична катастрода ще настане, ако UK вземе, че излезне...Как па всички в такова поразително единство?! Далаверката, майка, голямата далаверка и заверите срещу измисления враг ще паднат в канала...Не можеш да печаташ долари след това ей тъй, от въздуха без последствия.Няма да можеш чрез Англия да влияеш на вкарването на тарамбуки в Европа in bulk...Помисли малко и ще видиш накъде бият ... И си отговори на върпоса след това какво е поставено на карта с Брексита...ДОСТА !!! Готов съм да се хвана на бас с теб за 100$, че резултатът от вота ще е 51/49 в полза на оставане....или там некъде.Другите дрънканици ги подмини - те са за плебса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
A.. па не могат да се фалшифицират ли?!Айде бе,то бива да си заблуден от празни приказки,ама чак па толкова?!Най ме кефи като започнете да се превъзнасяте по Запада,едно време така се опивахме от величието на СССР. Само защото непрекъснато ти се набиват отвсякъде думички като "свобода, равенство, справедливост" не значи,че такива се спазват, брат.Независимостта на медиите на Запад е колкото в Бг по време на бай ти Тодор,а това, че те ти казват обратното - вярвай, като си немаш друга работа.Да те попитам кво стана преди месец с изборите в Автрия за президент?До последния момент във всички полове крайнодестният беше напред и изведнъж на края на изборния ден - хоп,другия,щот видиш ли,получили се гласове по пощата!Хахахаха, такава цървулска лъжа не знам пред кого може да мине.А Шотландия?А да ти припомня колко честни беха изборите преди 15 години в Щатите като избраха Буш?Повторно преброяване и накрая с гласовете на Флорида,къде губернатор - брат му....Пффффф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Де тоя късмет да излязат мамка им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
fromm12
преди 7 години
.. то това да не са избори за кмет в село Айдемир, че да ги фалшифицират просто така .. Явно има такива, които ще намерят изгода от цялата тази работа и специално САЩ имат интерес ЕС да се дестабилизира, щото и без това не бележат голям прогрес в последно време ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Оф, айде, стига, дявол да го вземе !! НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ !!!Изборите ще бъдат фалшифицирани и пак няма да се допусне това !!!Прекалено опасно е за Германия, за САЩ, за банкеритеВие си вижте хубаво експозициите в началото на др седмица, че след петък, и особено по-другия Понеделник / и аз като Туриста да подчертя / еворото 1.17$ и нагоре, пундът 1.50$...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Kildirim_Bei
преди 7 години
Глупости на търкалета....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още