IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин поставя под въпрос легитимността на Зеленски при евентуални мирни преговори

САЩ отпуснаха нов транш за 275 млн. долара от помощта за Украйна

08:32 | 25.05.24 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Русия Владимир Путин постави под въпрос легитимността като лидер на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Путин говори на пресконференция в Минск след среща с президента на Беларус Александър Лукашенко, предава Ройтерс.

По време на пресконференцията Путин потвърди, че Русия е готова да води преговори относно продължаващата война в Украйна. По думите му обаче президентският мандат на Зеленски е изтекъл на 20 май и заради това той не може да е легитимен представител на Украйна на такива преговори.

Още преди няколко месеца Зеленски изключи възможността за провеждане на нови президентски избори, докато страната е във война.

„Трябва да сме напълно сигурни, че имаме работа със законни власти“, коментира руският президент, като повтори, че страната му е готова да преговаря с Украйна.

Зеленски отхвърля предварителните условия, поставени от Русия за преговорите – Москва да запази територията, която силите на Кремъл са превзели след инвазията през февруари 2022 г.

На пресконференцията Путин защити и ученията с тактически ядрени оръжия, които обяви, че провежда близо до границата с Украйна. Според него страната му редовно провежда подобни учения и това не е ескалация на войната.

По думите му единствената разлика е, че ученията включват Беларус. През 2023 г. Русия обяви, че разполага тактически ядрени ракети в Беларус.

Настъплението на Русия в Харковска област е спряно

От украинската армия съобщават, че е спряно настъплението на Русия в североизточните региони на Украйна в Харковска област. Москва обаче засилва натиска по други линии на фронта.

"Украинските сили за отбрана спряха руските войски в района на Харков... Ситуацията е овладяна, контранастъпателни са в ход“, казват от Генералния щаб на украинската армия, цитирани от информационната агенция „Униан“.

Въпреки първоначалния успех, „противникът напълно затъна в уличните боеве за Вовчанск и претърпя много големи загуби в щурмовите части“, казва в социалните мрежи украинският главнокомандващ Олександр Сирски.

В опит да превземе града, Русия "в момента премества резерви от различни сектори, за да поддържа активни щурмови операции, но безуспешно", добавя Сирски.

Украинският президент веднага посети Харков, където се срещна с войници и изслуша доклади на местните власти и представители на специалните служби.

Нов транш от военната помощ на САЩ

Междувременно САЩ обявиха, че отпускат нов транш от гласуваната помощ за Украйна на стойност 275 млн. долара. Пакетът включва боеприпаси, ракети с голям обсег, противотанкови оръжия, мини и артилерийски снаряди.

Миналия месец американските законодатели приеха дълго отлагано споразумение за военна помощ за Киев в размер на 61 млрд. долара след месеци на разправии в Конгреса. Оттогава Вашингтон отпусна пет транша от помощта на Украйна.

Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън помощта от предишните траншове вече е достигнала до фронта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 25.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
smallfran
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 11
khao
преди 3 седмици
фалшификатора на избори, говори за честност и легитимност... няма такъв смях!!! Честит половин милионен ватникк в ада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 3
aldy
преди 3 седмици
Наркоманчето си е с изтекъл срок на годност, откъдето и да го погледнеш. Само кръглиидиоти могат да трърдят, че това не е така. Защото нихната "костентуция" предвижда в такива случаи като този президентската институция да се поеме от точно определено лице. В момента Ze си е чист узурпатор, треторазреден не до там умен диктатор, затрил напълно неоправдано почти половин милион урки. И не всички са във възторг от това. Май скоро ще даде фира, както го е подкарал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
0pk
преди 3 седмици
До: zelka007 хахах е не ве, за безплатно го прави. До онзи ден актьорчето ти изнасяше представляения в Масква, сега го наеха америтата, плащат си и той играе добре. В някакъв момент ще спрат да плащат и ще се повтори историята с Арестович - рязко ще се смени посоката на изказ. Само ти ще продължиш да ни разказваш мкрите си фантазии. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 30
zelka007
преди 3 седмици
До: cyclop ... актьорът , който с подръчни реквизити (зелена фланелка и небръсната брада) и серия от домашно направени тиктокчета с камерата на гъсъмъто си , бишна бутафорията на втората най-могъща ?! за него ли иде реч ?! според теб го е направил за пари ли ?! не познавате историята ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 21
cyclop
преди 3 седмици
Комисар Зелий избухна в превантивна борба с престъпмисъл, насочена срещу Големият Демократ Зеленски, най-добре платеният актьор в историята, в ролята на президент на Украина. Давай, Зелий, тия центове трябва да се изкарат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 32
zelka007
преди 3 седмици
До: 0pk ... за онези избори , дето всички кандидати , които имаха нещо напреки да казват на зануленият , не успяха да си попълнят правилно заявленията за участие в изборите . за тези ли избори иде реч ?! в държавата , в която всички политически противници на детеубиеца измират скоропостижно ?! добър си ... я вземи прочети конституцията на Украйна в частта за президента , когато има война ... :))) ... костя що гледа така злобно и кръвнишки от билбордовете ?! като суворов пред битка , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 33
zelka007
преди 3 седмици
До: 0pk ... от ония избори , дето Навални ги показа с кадри от охранителните камери , как донасят в полупразни секции бюлетини с чували за зануленият , за да постигнат заветните 90% ли ?! за тези избори ли иде реч ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 21
0pk
преди 3 седмици
До: zelka007 твоя бог от мордор го избраха с избори, а полезния кчи син от Кyiv вече е диктатор, чиито режим потиска свободата и правата на човека на територията на бивша украйна. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 35
zelka007
преди 3 седмици
зануленият детеубиец от бункера под кремля , е търсен от МНС в Хага за престъпления с/у човечеството и барнат ли го ще лежи до живот !! това същество е последното възможно , което може да се изказва относно легитимността на някой въобще ... !! ... да внимава там с какво се храни и какъв чай пие ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още