IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете от ускоряване на хранителната инфлация се разпалват отново

Суши, студове и проливни дъждове спъват ключови производители, заплашват доставките и повишават цените на основни селскостопански продукти

14:20 | 25.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индексът на основните култури заличи загубите си през 2024 г., тъй като лошото време подклажда притесненията за реколтите на всичко – от пшеница до кафе, и съживява опасенията за нарастващите цени на храните.

Суши, студове и проливни дъждове спъват ключови производители, заплашват доставките и повишават цените на основни селскостопански продукти, пише Bloomberg.

Индикаторът на Bloomberg, проследяващ девет селскостопански стоки, се повишава и се насочва към най-голямото седмично увеличение от юли миналата година насам.

Въпреки че измерителят остава далеч от своя връх през 2022 г., ръстът му в крайна сметка би могъл да доведе до по-високи потребителски цени след период на по-слаба инфлация в магазините за хранителни стоки.

Изменението на климата и геополитическите опасения вероятно ще поддържат цените на реколтата високи, коментира Пол Блокшам, главен икономист на HSBC Holdings Plc за глобалните суровини и стоки.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Фючърсите на пшеницата в Чикаго в петък се търгуваха близо до най-високите си стойности от юли, тъй като лошото време в основните страни износителки от Австралия до Русия поражда опасения за доставките.

Влошаващите се перспективи пред реколтата в най-големия износител на зърно в света – Русия, подхранват ръстовете на цените. През следващите няколко седмици се очакват още повишения, посочва Денис Вознесенски, асоцииран директор по устойчива и селскостопанска икономика в Commonwealth Bank of Australia.

Цените на кафето Робуста – друг компонент на индекса, се насочват към приблизително 9% седмично увеличение, най-голямото от миналия декември, тъй като сухото време в ключовия производител Виетнам се очаква да доведе до дефицит на доставки за четвърта поредна година.

Портокаловият сок постави нов рекорд в рамките на деня в петък на фона на потъващата бразилска реколта. Метеорологичната обстановка вдигна и референтните цени на азиатския ориз до прага на 15-годишен връх.

Фючърсите на какаото в Ню Йорк добавят почти 12% за седмицата. Фючърсите възобновиха ралито поради намаляващите запаси в складовете, наблюдавани от борсата, на фона на несигурността относно реколтата за следващия сезон.

Очаква се цените да останат високи за текущия сезон, подкрепени от основите на пазара, посочват от Международната организация за какаото в доклад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още