IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 ще използва замразените руски активи в подкрепа на Украйна, но още не знае как

Групата обещава и още финансови и икономически санкции за намаляване на източниците на приходи и способността на Русия да води войната си

21:50 | 25.05.24 г. 2
Украинският финансов министър Серхий Марченко по време на заседанието на финансовите министри на Г-7 в Италия. Снимка: EPA/JESSICA PASQUALON
Украинският финансов министър Серхий Марченко по време на заседанието на финансовите министри на Г-7 в Италия. Снимка: EPA/JESSICA PASQUALON

Страните от Г-7 ще проучат начини за използване на бъдещите приходи от замразените руски активи за увеличаване на финансирането на Украйна.

За това са се споразумели финансовите министри на държавите от групата по време на двудневната им среща, която се провежда в момента в Италия. В срещата участва и украинският финансов министър Серхий Марченко.

Финансирането за Украйна и отговорът на нарастващата сила на износа на Китай са основните теми, засегнати в коментарите на финансовите министри по време на срещата, съобщава Ройтерс. Подробности за това как точно ще се изгради финансиращия механизъм обаче не се съдържат в комюникето.

„Оставаме ангажирани с подпомагането на Украйна да посрещне своите краткосрочни финансови нужди, както и координиране на нейните дългосрочни приоритети за възстановяване и реконструкция, понастоящем оценени на почти 486 млрд. долара за период от 10 години“, посочва се в документа.Г-7 посочва, че приветства одобряването на американската военна помощ за Украйна, осигуреното мостово финансиране в рамките на Механизма за Украйна на Европейския съюз (ЕС) и одобрението на плана за Украйна от ЕС, който е в основата на редовната помощ за страната и мобилизирането на допълнителни частни инвестиции за възстановяването.

Според Г-7 финансовите и по-широките икономически санкции въздействат върху способността на Русия да финансира и подкрепя войната. В тази връзка Г-7 посочва, че ще затегне прилагането на тавана на цените на петрола, като санкционира лицата, които извършват измамни практики при транспортиране на руски петрол.

Групата обещава и по-нататъшни финансови и икономически санкции за намаляване на източниците на приходи и способността на Русия да води война срещу Украйна. В комюникето се декларира готовност, когато е уместно, да бъдат наложени санкции на лица и организации, които помагат на Русия да придобие съвременни материали, технологии и оборудване за военната ѝ индустрия.

САЩ настояват партньорите им от Г-7 Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада да подкрепят идеята за отпускане на заем на Украйна, с който да се подсигурят за Киев до 50 млрд. долара в близко бъдеще от приходите, които носят замразените руски активи.

Предпазливата формулировка на изявлението, която не съдържа числа и други подробности, отразява много правни и технически аспекти, които трябва да бъдат уточнени, преди да може да бъде издаден такъв заем. Въпросът ще бъде обсъден от лидерите на Г-7 на среща на върха в Южна Италия в средата на юни.

„Все още не сме готови да намерим по-нататъшни и ясни мерки за финансиране на Украйна, но това сега е тема на интензивна работа“, коментира германският министър на финансите Кристиан Линднер пред репортери.

Руският финансов министър Антон Силуанов каза, че Москва ще отвърне със същото, ако Г-7 изпълни заканата си за финансирането на Украйна със средства от руските замразени активи. Преговарящите от Г-7 обсъждат от седмици как най-добре да използват активите, които се държат предимно в базирани в Европа депозитари.

По време на срещата водещите европейски икономики са поискали гаранции от САЩ, че няма да поемат разходите за идеята на Вашингтон за заема, пише Politico.

Руски държавни активи бяха замразени в Европа веднага след нахлуването на Русия в Украйна, припомня медията. Тези средства продължават да се инвестират и носят лихви. Идеята е приходите от лихви да изплащат заема към Украйна.

Европа се притеснява, че приемането на предложението на САЩ би донесло на Вашингтон пиар победа, а страните от ЕС ще платят сметката. Европейските служители имат желание да начертаят резервен план, в случай че активите бъдат върнати на Русия, когато войната приключи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 25.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 3 седмици
Тате ще ми купи колело, ама друг път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
RoyBatty
преди 3 седмици
Моля при следващите такива статии по темата "използване" на активи нека авторът проучи какво казва международното право по темата! Важно е да знаем, че в света още има регламентиран със закони ред !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още