IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания в ЕС, или над 40 години любов и омраза

Откакто страната се присъединява към Евросъюза, балансът между поддръжниците и противниците на членството постоянно се променя

15:51 | 22.06.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Откакто Великобритания се присъединява към Европейския съюз през 1973 г., балансът между тези, които подкрепят членството, и тези, които искат да излязат, постоянно се променя, пише Quartz.

Обществото първоначално е разделено по въпроса, когато консервативното правителство за пръв повежда Великобритания към предшественика на ЕС – Европейската икономическа общност. Има драматична промяна в общественото мнение до референдума през 1975 г., когато две трети от гласоподавателите избират да останат в ЕС.

Компанията за социологически проучвания Ipsos MORI, после само MORI, започва да следи обществените нагласи по отношение на ЕС малко след референдума. До 1979 г. става ясно, че избирателите са започнали да съжаляват за решението си от 1975 г. - 60% казват, че биха гласували за излизане от ЕС при нов референдум, а само 32% казват, че биха останали.

(В розово са гласовете за оставане в ЕС, в синьо - за излизане)

Общественото мнение в подкрепа на излизане от ЕС, днес наричано Brexit, достига върхове през 1980 г., когато консерваторът Маргарет Тачър е на власт, а 65% искат да напуснат съюза. Тогава обаче Тачър успява да предоговори членството на Великобритания в ЕС, което увеличава поддръжниците на оставане в Евросъюза. До 1987 г. 47% искат да останат, а 39% - да излязат.

От 90-те години искащите да останат част от ЕС водят с удобно мнозинство в проучванията на общественото мнение, макар че лагерът за напускане се доближава в резултатите от време на време. По-голямата част от проучванията на Ipsos MORI от парламентарните избори през 2015 г. до май 2016 г. показват, че британците предпочитат членство в ЕС, макар че според най-скорошните анкети вотът за „напускане“ отново се засилва.

По-малко от ден преди страната да гласува на нов референдум, експертите предполагат, че резултатите са твърде близки, за да се предвиди какъв ще бъде финалният вот. Общественото мнение отново изглежда равномерно разпределено, точно както в началото на 70-те години.

Всичко за предстоящия референдум следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
Sakamano
преди 7 години
Мани, вече ме е страх дори да пусна водата в тоалетната, че току-виж и оттам изтекло някое ново мнение, анализ или спекулация по повод референдума. Право казват, че англичаните са най-досадните хора на планетата. Ако щат да напускат, ако щат да не напускат, на мен лично ще ми е достатъчно просто ако спрат да занимават другите хора с измислените си проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
power grid
преди 7 години
*** въобще някой интересува ли се от поредната английска сапунка.Никакво напускане на ЕС няма да има.Дори народа да гласува за резултата ще бъде фалшифициран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
power grid
преди 7 години
*** въобще някой интересува ли се от поредната английска сапунка.Никакво напускане на ЕС няма да има.Дори народа да гласува за резултата ще бъде фалшифициран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Hahoto
преди 7 години
Взел съм си пуканки, сложил съм бира в хладилника и чакам утрешния Великобритански маскарад. Взел съм си и носни кърпички, които да ползвам шумно по предназначение, че леко се алергизирах от темата по Brexit и после ще махам с тях за Довиждане /с радост/ и за Добре дошли отново /с лека погнуса/ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
крас
преди 7 години
ВСИЧКО СЕ ПОВТАРЯ НО ВСЯКО ПОВТОРЕНИЕ СЕ ПРЕВРЪЩА ВЪВ ФАРС!АНГЛИЯ Е ДЛЪЖНА ДА СЛОЖИ КРЪСТА НА ТОВА РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ ОТ КОЕТО НЕ САМО ТЯ, НО И ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ ЧЛЕНУВАЩИТЕ В НЕГО ГУБЯТ. УСПЕХ НА ЕВРОСКЕПТИЦИТЕ!СТИСКАМЕ ИМ ПАЛЦИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още