IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Samsung разкри всички опасения, свързани с литиево-йонните батерии

Технологията за батериите не се е променила много в последните години, но изискванията към устройствата стават все по-големи

15:01 | 29.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Aрхив Ройтерс</em></p>

Снимка: Aрхив Ройтерс

Няма доказателство, че Samsung и нейните доставчици са направили същото с Note 7, а Тони Олсън, главен изпълнителен директор на консултантската фирма D2 Worldwide, твърди, че проблемът не е ограничен само до по-евтините продукти.

Той е правил тестове на батерии за лаптопи преди десетилетие, които са подчертали опасността от запалване. Около 9,6 млн. батерии за лаптопи на Sony впоследствие бяха изтеглени от пазара. Но когато Олсън повтаря тестовете с други батерии за лаптопи седем години по-късно, открива, “че твърде малко се е променило в дизайна за безопасност на батериите въпреки по-големия контрол”.

Sony, HP, Toshiba и Panasonic също изтеглиха батерии за лаптопи тази година заради опасност от запалване според Комисията по безопасност на потребителските продукти. Panasonic, която е доставчик на батериите, твърди, че става дума за производствени проблеми, които вече са решени.

Запитан за случая със Samsung, главният изпълнителен директор на Panasonic Казухиро Тсуга коментира пред репортери миналата седмица, че литиево-йонните батерии могат да станат податливи на пожари, ако плътността им се повиши и при бързо зареждане.

"Това е компромис между риска и ползите. Ние поставяме най-голям приоритет върху сигурността", заяви той. "Със сегашните технологии е изключително трудно да има нулев шанс от подобни инциденти".

По-голямо търсене

Преди ерата на смартфоните потребителите не изискваха много от устройствата - малък брой телефонни обаждания, малко SMS-и. Днешните телефони се нуждаят от много повече, а вече говорим за постоянно използване.

Според eMarketer китайските потребители на мобилни устройства например прекарват два пъти повече време в използване на смартфоните си, отколкото са го правили преди четири години.

Това накара производителите да направят екраните по-големи, а устройствата по-мощни, побирайки повече енергия в по-малко пространство. И колкото и качествени да са материалите, “те не са 100% сигурни и никога няма да бъдат”, твърди Ларсън. По думите му литиево-йонната технология започва да достига границите на безопасната енергийна плътност.

Но експертите не са на едно мнение по този въпрос. Някои смятат, че все още има възможност за подобрения. Обещаваните отдавна нови технологии, които могат да направят батериите по-безопасни, ще се появят скоро.

Тим Грейтък, анализатор в Lux Research, твърди, че има десетки стартъпи, които работят по въпроса, но научните проблеми са трудни за решаване и това ще отнеме време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
голем анализ, нема що... горе долу като всички други неща съхраняващи енергия, и оловния акумулатор в колата се пали. литър бензин също е форма батерия :) и ако не се разреди правилно следва бууум !хич не харесвам такива безсмислени статии от които човек нищо не може да научи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още