IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергетиката на блокчейн технологиите

Напълно е възможно в близките години енергията, използвана при биткойн и другите криптовалути да надхвърли сегашното световно потребление на електричество

09:15 | 14.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Колко енергия използва биткойн днес?

Разнообразните методи, ограничената наличност на данни и силно променливите условия в индустрията правят оценката за използването на енергия от биткойн изключително трудно постижима. 

Скорошна публикация оцени потреблението на електроенергия от биткойн около 20 до 80 тераватчаса годишно, или около 0,1-0,3% от световното потребление на електроенергия.

Тези цифри могат да изглеждат големи в сравнение със страни като Ирландия, където годишното потребление достига 26 тераватчаса, или за развиващи се технологии като електрическите превозни средства (58 тераватчаса през 2016 г.). Въпреки това, добивът на биткойн е силно мобилна индустрия, която ѝ позволява да мигрира бързо в райони с евтина електроенергия.

По отношение на трансакциите биткойнът е сравняван с плащанията с VISA, с обширната банкова система и с добива на злато. Въпреки това, сравненията на база трансакции не са значими в контекста на метода PoW, тъй като енергията, необходима за функционирането на мрежите, не зависи от броя на извършените трансакции.

Едно скорошно проучване сравни енергийната интензивност при добива на биткойн (17 MJ/USD) с добива на метали като алуминий (122 MJ/USD) и злато (5 MJ/USD).

2 2

Климатичните промени

Заглавията, отнасящи се до въздействието на биткоина върху околната среда, отново се появиха през октомври миналата година, когато се стигна до заключението, че „… предвиденото използване на Bitcoin, ако се следва скоростта на приемане на други широко възприети технологии, би могло само да произведе достатъчно емисии на въглероден диоксид, за да увеличи затоплянето до над 2 градуса по Целзий за по-малко от три десетилетия”.

По-задълбочен поглед разкрива сериозни проблеми в методологията и предположенията на проучването, особено по отношение на степените на приемане на биткоина, ефективността на хардуера за добив и предполагаемата комбинация от електричество.

От решаващо значение е използването на средни за страната (и в някои случаи за света) емисионни фактори, които увеличават оценките за парниковите газове, тъй като харудерът за сондиране на биткойн обикновено е концентриран в богати на възобновяеми източници държави и провинции.

Всъщност изборът на локация за сондаж на биткой зависи от баланса при няколко ключови фактора, включително достъп до евтина електроенергия, бързи интернет връзки, прохладен климат и благоприятна регулаторна среда. Поради тези причини Китай, Исландия, Швеция, Норвегия, Грузия, северозападната част на Тихия океан (щатите Вашингтон, Британска Колумбия, Орегон), Квебек и северната част на Ню Йорк са ключови центрове за добив на бикотини.

Около 60% до 70% от този вид криптовалута в момента се добива в Китай, където повече от две трети от производството на електроенергия идва от въглища. Но съоръженията за добив на биткоини са концентрирани в отдалечени райони на Китай, богати на възобновяеми източници като вятъра и водата (евтина електроенергия), като около 80% от китайския добив на бикойн се среща в провинция Съчуан. 

Производството на електроенергия в други ключови центрове за добив на бикотини също е доминирано от възобновяеми източници, включително Исландия (100%), Квебек (99,8%), Британска Колумбия (98,4%), Норвегия (98%) и Грузия (81%).

В световен мащаб един анализ подчертава, че биткойнът се захранва с поне 74% електроенергия от възобновяеми източници към юни 2019 г.

През следващите години други приложения на блокчейн, включително тези в енергийния сектор, вероятно ще привлекат повече внимание. Тъй като обхватът и мащабът на приложенията за блокчейн се увеличават, тези тенденции заедно могат значително да намалят бъдещия енергиен отпечатък на тези технологии.

Сензационните прогнози за криптовалути, които консумират електроенергията на целия свят - и увеличават световните температури до над 2 градуса по Целзий - ще изглеждат точно така – сензационно.

Въпреки всичко, това е една много динамична област, която със сигурност изисква внимателно наблюдение и строг анализ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
sorvette
преди 4 години
Криптовалутата е много бързо развиваща се област, така че човек трябва да е луд, без да знае за биткойните и каква печалба може да донесе на вашия бизнес. Работя с InstaForex, основан от Илдар Шарипов https://***.facebook.com/public/Ildar-Sharipov и наистина мога да ви уверя, че това е една от най-добрите компании, с които съм се занимавал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
mick
преди 4 години
Какъв е въглеродния отпечатък върху планетата на криптовалутите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още