IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата битка на Мъск с американските власти

Решението на изпълнителния директор на Tesla да отвори завода ѝ в Калифорния доведе до големи спорове

08:33 | 15.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Част от корпоративните съседи на Tesla изглежда не бързат да се върнат в офисите си, отчасти защото много от служителите им могат да работят от дистанция. Facebook и Google миналата седмица казаха на служителите си, че могат да продължат да работят от домовете си в останалата част от годината, а Twitter заяви, че могат да работят от вкъщи завинаги.

Въпреки това Tesla се нуждае от множество работници за своята производствена линия. Те често работят близо един до друг, за да правят коли. Tesla разполага с над 10 хил. души в завода си във Фримонт, където произвежда Model 3 и други модели.

Преди изненадващото отваряне на завода от страна на Мъск, директорите на Tesla работеха с властите в окръга по план за подновяване на дейностите. Скот Хагърти, който е участвал в преговорите, твърди, че е смятал, че двете страни са постигнали споразумение, че производството на автомобили може да бъде подновено от 18 май – същия ден, в който други американски производители ще направят същото.

Този срок обаче пак щеше да остави Tesla в някаква степен назад от детройтските ѝ конкуренти. Tesla настоя да отвори част от завода, в която различните компоненти се подготвят преди да бъде сглобен автомобилът, твърди Хагърти.

Аламеда, окръгът, в който се намира заводът на Tesla и където има 1,7 млн. души население, вече има 75 жертви на коронавируса, сочат данни на щата. Освен това е сред най-тежко засегнатите от Covid-19 места в региона. Мъск обаче публично постави под въпрос рисковете, свързани с новия коронавирус.

Tesla има и много работници от други държави, а местните здравни власти са притеснение, че влизането на тези хора може да доведе до повече заразявания, твърди Хагърти, допълвайки че окръгът е търсил начини за скрининг на служителите преди да пристигнат в завода.

Tesla не е отговорила на запитванията за коментар за преговорите.

Преговорите между Tesla и окръжните власти са обаче са приключили, когато Мъск започна да вика служителите си обратно на работа миналия петък, а в събота се обърна към съда,

В писмо, изпратено в понеделник, окръгът призова компанията да спре работа. „Надяваме се, че Tesla, както други бизнеси, които са били уведомени за неспазването на правилата, ще се съобрази със заповедта без да са нужни допълнителни мерки“, коментира Колийн Чаула, директор на окръжната здравна агенция.

Късно във вторник окръгът заяви че разглежда плана на Tesla за отваряне и обмисля допълнителни стъпки. Окръгът обясни, че когато условията бъдат изпълнени, Tesla може да започне минимални операции, за да се подготви за отварянето „най-рано следващата седмица“, без да адресира факта, че Мъск заяви, че производството вече е подновено.

Служителите на Tesla следят внимателно битката на компанията, коментират няколко от тях пред Wall Street Journal. В началото на април компанията пусна в неплатен отпуск онези, които нямаше как да работят от вкъщи. В последните дни тези работници са викнати обратно, а директорът по човешките ресурси на Tesla е уведомил служителите, че операциите ще започнат с ограничен брой хора. Освен това допълва, че онези, които имат притеснения за връщането си на работа, няма да бъдат наказани.

Tesla твърди, че е направила заграждения, за да отдели работните части, както и че ще проверява температурата на служителите на входа на завода.

Запитан в Twitter как вървят нещата в обекта, в четвъртък Мъск заяви: „Чудесно.“

В крайна сметка в сряда вечер Мъск и властите в Калифорния прекратиха спора си и сключиха сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още