IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google, Facebook и Twitter няма да предоставят потребителски данни на Хонконг

TikTok ще изтегли приложението си от магазините за приложения на Google и Apple Inc. в Хонконг в рамките на една седмица

09:39 | 07.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ivan Abreu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ivan Abreu/Bloomberg

Правителството на Хонконг и полицията не са отговорили на призивите за коментар. Някои активисти и защитници за поверителността в интернет приветстваха ходовете, обявени от технологичните фирми.

„Мисля, че това е добър знак. Те отстояват свободата на словото и неприкосновеността на потребителите“, казва Франсис Фон, почетен президент на Хонконгската федерация за информационните технологии. Фон също така е член на постоянната комисия по технологични разработки в кабинета на Хонконг на комисаря за поверителност на личните данни.

Според Фон WhatsApp е популярна в Хонконг, но за да обсъдят по-чувствителни въпроси, хората често използвали услуги като Telegram или Signal, друга услуга за съобщения.

Полицията в Хонконг заяви през май, че е арестувала 28-годишен мъж, който според доказателства, които са публично показани, е собственик на канал или група в Telegram заради демонстранти, за които се твърди, че „заговорнически или искащи да извършат убийство“ и „подбуждане към извършване на убийство“. Полицейски представител заяви, че по онова време полицията е вярвала че мъжът е публикувал съобщения до около 22 000 последователи, включително материали като уроци за изработване на бензинови бомби и инструкции за убийството на полицейски служители.

Техническите компании редовно получават заявки от правителствени организации по целия свят за предоставяне на потребителски данни за различна употреба, включително нарушаване на закона или за предотвратяване на сериозни наранявания или смърт. Facebook е получила през последните шест месеца на 2019 г. 241 искания от правителствата за данни за потребителите в Хонконг, сочи доклад на компанията. Той е предоставил данни за 46% от заявките.

Facebook, както и другите технологични компании, трябва да спазват местните закони в страните, в които оперира, независимо дали става дума за България, Виетнам, Сингапур, Саудитска Арабия или САЩ. Обемът на исканията, получени от Facebook от властите в Хонконг, също така е много по-малък от повече от 51 000-те, получени от американските власти между юли и декември миналата година. Facebook заяви, че е предоставил известна информация за 88% от исканията на американските власти.

„WhatsApp вярва в правото на хората да имат личен разговор онлайн“, заяви говорителят на компанията. Не се знае колко потребители има в града от населението от 7,5 милиона.

Прилагането на новия закон означава, че американските технологични компании в града вече са изправени пред деликатен балансиращ акт, смятат анализаторите. Ако властите тук поискат от тях да премахнат потребителски акаунти или тяхното съдържание, те рискуват да отчуждят своите потребителски бази. Ако откажат, те могат да бъдат изправени пред съдебни действия и наказание.

Това може да доведе дори до случаи, в които хонконгските власти да арестуват служители на компанията, които работят на местно ниво или контролират сървърите, заяви Грег Пиларовски, адвокат и основател на бутиковата адвокатска кантора Piller Legal в Сан Франциско и Шанхай. Без физическо присъствие в Хонконг американските компании може да искат да изчакат и да видят колко строго се прилага законът и дали интернет защитната стена на континенталния Китай ще бъде разширена до Хонконг.

„Това, което ще се случи, е по същество игра на шах“, казва Пиларовски и добавя, че предвид малкия размер на Хонконг той не очаква потенциално загубата на този пазар да бъде основен проблем за големите американски технологични компании.

Ходовете на технологичните компании се случват и на фона на нарастващите опасения, че новите правила на Пекин могат да бъдат използвани за ограничаване на политическата дискусия в Хонконг. Обществените библиотеки през последните дни извадиха от обръщение няколко книги от демократични автори, заявявайки, че произведенията трябва да бъдат прегледани, за да се гарантира, че са в съответствие със закона за сигурност.

Китай наложи закона за Хонконг като част от усилията за потушаване на протестите, които се разразиха в града миналата година и които се превърнаха и в насилствени, макар че движението запази широката подкрепа на хората. Законът е насочен към дейности, свързани със сецесия, подривна дейност, тероризъм и със застрашаване на националната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Какво двуличие само. Значи "подкрепяме правото на хората да изразяват себе си, без да се страхуват за своята безопасност" когато говорят срещу Китай. Но им отнемаме това право ако говорят срещу 5G/Covid-19.Сега ще ги насолят с глоби. Ако оперират в една държава, трябва да се съобразяват с нейните закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още