IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апел до ЕС: Да направим Европа дигитално по-независима

Правителствените ръководителки на Германия, Естония, Дания и Финландия призовават за офанзива за укрепване на цифровия суверенитет

08:13 | 02.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Със Закона за цифровите услуги (DSA) и Закона за цифровите пазари (DMA) ЕС иска да подложи цифровата икономика на нови правила. DSA предефинира правата и задълженията на доставчиците на съдържание в интернет. Особено големите платформи, които достигат до повече от десет процента от населението на ЕС, трябва да бъдат регулирани много по-строго. Това включва премахване на незаконно съдържание и поддържане на свободата на словото.

DMA трябва да адаптира законодателството в областта на конкуренцията към платформената икономика: Въпреки съществуващия пазарен надзор големите доставчици като Google, Facebook и Amazon постигнаха голяма пазарна мощ и вече имат т. нар. функция "Gatekeeper". Тоест те дават достъп на по-малките компании до пазара. Ето защо е особено важно да се отнасят справедливо с тези компании и да не ги дискриминират заради собствените си предложения.

Американски корпорации като Facebook, Google и Amazon се опитват да смекчат и двете законодателни инициативи. ЕС, от друга страна, се надява да бъде модел за подражание за целия западен свят. Защото мощта на цифровите корпорации не е проблем само в Европа. Съвсем наскоро конфликтът между австралийското правителство и Facebook показа, че държавите и корпорациите са готови да предприемат строги мерки. ЕС също не иска да се откаже от високите наказания. Настоящият проект на DMA предвижда санкции в размер до десет процента от глобалните годишни приходи.

Законодателни процеси на ниво ЕС продължават и по отношение на изкуствения интелект и развитието на нови телекомуникационни мрежи. Въпреки това ЕК всъщност иска да излезе от ролята си на чист регулатор на чуждестранните IT технологии. По-скоро тя иска да създаде подходящите условия, за да запази Европа конкурентоспособна и да навакса водещата роля на Китай и САЩ по ключови теми. „Европа сега трябва да води в дигиталния свят - или ще трябва да следва пътищата на други, които определят стандартите за нас“, каза фон дер Лайен в последното си обръщение относно състоянието на Съюза. „Ето защо трябва да действаме бързо“.

Пандемията може да се окаже и възможност за ЕС. Защото пари вече не липсват. Страните от ЕС се договориха за пакет за икономически стимули на стойност 750 млрд. евро. 20 процента от сумата са предназначени за цифрова трансформация. Понастоящем държавите от ЕС са в процес на разработване на своите предложения за използването на парите. Окончателната версия трябва да бъде изпратена до 30 април.

Същевременно ЕК насърчава собствени проекти за дигитализация:

Gaia-X цели да предложи облачни приложения в Европа, за които досега компаниите трябваше да ползват американски сървъри. За тази цел центровете за данни трябва да бъдат свързани помежду си въз основа на стандартизирани формати за данни. Предимство би било, че данните ще бъдат недостъпни за американските тайни служби. Има дискусии за покана за участие на големи американски компании като Google и Amazon и китайската Alibaba. Критиците твърдят, че това би означавало, че уникалната точка за продажба на Gaia-X ще бъде загубена. Ноу-хауът на тези компании обаче може да помогне за изграждането на конкурентно предложение.

Електронният документ за самоличност има за цел да премахне друга пречка пред цифровия единен пазар. Както при българската лична карта, всички граждани трябва да имат възможност да се легитимират в интернет в цяла Европа и да осъществяват официален бизнес на тази основа. Новият документ бе въведен на 1 януари 2021 г. Според фон дер Лайен гражданите също така трябва да могат да ползват дигиталния документ за влизане в приложения или уебсайтове, за което преди това са използвали своите акаунти във Facebook или Google. Това трябва да им даде по-голям контрол върху всичко, което се случва с техните данни.

Суперкомпютрите трябва да позволят на компаниите да обработват големи количества данни за кратък период от време. Компютрите, финансирани от ЕС, трябва да бъдат разположени на няколко места в Европа, вкл. и в София, и да могат да се конкурират с най-добрите компютри в света. ЕС обещава, че компаниите трябва да могат да повишат ефективността си по същия начин, както получават електричество от обществена мрежа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
дигиталната диктатура - откровен намек за Китай - с демократична алтернативаidiots.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
С много социализъм и бюрокрация това е резултата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още