IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата жертва на недостига на чипове - индустрията за смартфони

Редица производители на умни телефони вече отправят предупреждения, разкривайки новите си прогнози

08:14 | 04.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nina Westervelt/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nina Westervelt/Bloomberg

„Въпреки че Apple е едно от големите имена, които получават най-висок приоритет от производителите на чипове, тя е уязвима от недостига на чипове като всички останали“, коментира Глен О‘Донъл, вицепрезидент и директор проучвания в компанията за пазарни проучвания Forrester.

„Въпреки че всички се фокусират върху високия клас чипове, всяко устройства (включително iPhone) съдържат много повече, а без тези поддържащи полупроводници телефонът е почти безполезен“, посочва още той.

И все пак Apple „се оказа изключително устойчива до този момент на пандемията“, коментира Ууд от CCS Insights. “Това е доказателство за огромния ѝ фокус върху веригата за доставки“.

По-малките производители, като китайските Lenovo и TLC и финландската HMD Global, вероятно имат проблеми с доставките, допълни Ууд.

HMD, която пуска на пазара нови смартфони Nokia това лято, предупреди, че недостигът на чипове може да се каже предизвикателство за по-малките производители на смартфони.

„Виждаме, че определено има общи затруднения“ във веригата на доставките, посочва Флориан Сейч, главен изпълнителен директор на HMD. „Може да видим известен дисбаланс на пазара“, твърди той, допълвайки, че търсенето на нисък клас модели е особено голямо.

Подобно на Apple, Samsung се възползва от размера и пазарната си мощ. Въпреки това анализатори твърдят, че компанията все още не е застрахована срещи проблеми.

„Samsung изглеждаше под по-голямо въздействие“ през първата половина на 2021 г., твърди Дейл Гай, анализатор на пазара на чипове в Counterpoint Research.

Южнокорейският гигант в сферата на електрониката беше засегнат от продължило месец затваряне на завода ѝ в Остин, Тексас, по-рано тази година, след като снежна буря доведе до прекъсвания на електричеството. Междувременно заводите на Samsung във Виетнам спряха работа, след като бяха открити случаи на коронавирус сред работниците.

През март компанията заяви, че има сериозен дисбаланс в доставките и търсенето на чипове от ИТ сектора, а тя може да пропусне пускането на нови смартфони с марката Galaxy Note на пазара.

Днес Samsung заяви, че печалбата ѝ за второто тримесечие е скочила с 54%, след като цените на чиповете са се повишили. Компанията прогнозира възстановяване на пазара на смартфони до нивата преди пандемията, но предупреди, че недостигът на чипове носи рискове за изпълнението на прогнозата.

По-високи цени

Що се отнася до общото влияние върху смартфоните, Гай твърди, че очаква недостигът да изтрие 10% от производствените прогнози на компаниите за смартфони.

„Не вярвам, че недостигът ще има тежко влияние, но ще има влияние“, посочва О‘Донъл от Forrester.

Какво означава всичко това за потребителите?

„Вероятният резултат тук ще са по-високите цени на смартфоните и по-голям недостиг на определени модели“, твърди О‘Донъл.

„В случая на Apple може да успеете да се сдобиете с висок клас iPhone 12, но не и с ниския клас iPhone XS”, казва той. „Други производители на смартфони като Samsung, LG и китайските Xiaomi и Huawei ще усетят натиска“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Те и без това правят твърде много телефони и това е от години. TSMC продават продукцията си на търгове и за това всички нови чипове отиват в епъл и масата от тях са забити в телефоните им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още