fallback

Партито за технологичните стартъпи приключи

Инвеститорите вече не са готови да предоставят лесно финансиране, ето защо младите фирми се насочват към опитите за достигане на печалба

09:05 | 21.05.22 г. 1

Шеметен обрат в инвестирането в технологични стартиращи компании унищожава надеждите на основателите и инвеститорите, които 13 години бяха яхнали вълната.

Някога хвръчащите в облаците стартъпи бързо слязоха на земята благодарение на новия бизнес климат: съкращения, скептични инвеститори, изтегляне на фондове и перспективи за намаляване на оценките, пише Wall Street Journal.

Миналата година стартъпът за онлайн търговия Thrasio се очакваше да бъде оценен на 10 млрд. долара или повече в рамките на кръг на финансиране, който щеше да помогне на четиригодишната компания да стане публична. Сделката не се случи, а Thrasio продължава да харчи над 3,4 млрд. долара дълг и финансиране, които е набрала.

През последните седмици Thrasio съкрати близо 20% от работната си сила, обяви, че има нов главен изпълнителен директор, спря придобиванията и намали инженерните проекти, твърдят бивши служители. Същото разкрива и вътрешно уведомление в компанията, разгледано от Wall Street Journal.

Историята на развитие на Thrasio – и огромният растеж на много стартъпи – е свързана с годините на ниски лихвени проценти и спад в броя на листнатите компании, което помогна за привличане на инвеститорите към рисковия капитал. Тенденцията се ускори през 2020 г., когато стимули и други ходове, свързани с пандемията, създадоха поток от евтин капитал, който някои инвеститори вложиха в стартиращи компании, тъй като пандемичните ограничения направиха дигиталните приложения и услуги по-горещ клас активи.

Отстъплението днес отразява обрат като цяло в технологичната индустрия, където акциите се разпродават, а компании от Meta Platforms до Twitter и Uber Technologies се насочват към намаляване на разходите.

Много мениджъри на големи капитали избягаха от стартъпите. Рисковите инвеститори се пазят от високите оценки и изискват компаниите да харчат по-малко и да подобряват маржовете си. Натискът, съчетан с несигурността откъде ще дойде следващата проверка на инвеститорите, накара стартъпите, които само преди месеци се радваха на растеж, да съкратят служители, да намалят разходите за маркетинг, да отменят проекти и да направят всичко възможно, за да опазят парите си.

През март Дъл Лъдлоу, който е главен изпълнителен директор на стартъп, предупреди други основатели в Twitter: „Ако вече не сте се насочили към генерирането на печалба, започнете веднага. През 2022 г. рисковите инвеститори значително ще се оттеглят.“

Лъдлоу сам се сблъсква с това. Плановете за кръг за набиране на средства от нови инвеститори пропадат, след като пазарът се влошава и се появяват разногласия с инвеститорите относно цената, твърди източник, запознат с въпроса. Лидерът се насочва към план Б: значително по-малък кръг на финансиране с досегашните инвеститори, известен още като вътрешен рунд.

Лъдлоу твърди, че е разработил план за тригодишната си фирма за финансови услуги MainStreet Work, така че тя да започне да отчита печалба в рамките на шест месеца до година. Това е свързано със съкращаването на 45 души, което е около една трета от работната сила.

„Трябва да се отнасяте към всеки долар, сякаш е последният, който може да имате“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
fallback