IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партито за технологичните стартъпи приключи

Инвеститорите вече не са готови да предоставят лесно финансиране, ето защо младите фирми се насочват към опитите за достигане на печалба

09:05 | 21.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

SoftBank, която управлява два инвестиционни пула за стартъпи като част от Vision Fund, миналата седмица отчете 26,2 млрд. долара загуба от портфолиото си от технологични компании за първото тримесечие на годината. SoftBank заяви, че ще свие броя на инвестициите си в стартиращи фирми до следващия март наполовина или с три четвърти спрямо миналогодишния темп.

Хедж фондът Tiger Global, един от най-големите инвеститори в стартъпи по време на пандемията, остава в инвестициите с рисков капитал, въпреки че е на път да запише най-лошата си година. Основният фонд на компанията записа 45% спад от началото на годината. Но Tiger се насочва към компании в начален етап на развитие, които имат много възможности за растеж и са нужни години преди да станат публични.

Като цяло инвестициите с рисков капитал са спаднали с 26% през първите три месеца на тази година спрямо чртвъртото тримесечие на миналата, показва информация на PitchBook. Някои инвеститори твърдят, че очакват около една трета или половината от сделките, сключени миналата година. От края на миналата година до края на първото тримесечие оценките на една група от стартъпи с висок растеж са спаднали с 42%, сочат данни, предоставени от Carta Inc.

Вакуумът във финансирането повлия на настроенията в Силициевата долина, превръщайки ги в „най-негативните от дотком краха“ преди две десетилетия, посочва рисковият инвеститор Дейвид Сакс.

Thrasio, която е привлякла над 300 марки на дребно, продаващи стоки, вариращи от капани за насекоми до мопове, се оценява като технологична компания (на повече от 5,5 млрд. долара при последното финансиране), въпреки че има ограничени технологии, твърдят източници, запознати с въпроса. Стартъпът е генерирал първите си 100 млн. долара приходи без инженерен екип и е използват електронните таблици на Google, допълва един от източниците.

Миналогодишните преговори на фирмата с компания за придобиване със специално предназначение (SPAC), за да стане публична, бяха преустановени заради усложнения в счетоводството на Thrasio и от инвеститори, стремящи се към SPAC сделки, които обаче са се търгували зле на публичните пазари, посочват източници, запознати с плана.

Сега Thrasio се сблъсква не само с оттеглянето на рисковия капитал, но и с нарастващите разходи за стоки и реклама, както и с по-големите такси на Amazon за търговците. Затруднението с разходите притиска и много други, допринасяйки за повече от 8200 съкращения в американски стартъпи, подкрепяни от рисков капитал, от март насам. Това показва проучване за обявени съкращения и уебсайтът Layoffs.fyi.

Reef Technology, която изгражда кухни за услуги за доставка на храна на паркинги, не успява да на набере нужните ѝ средства. Първоначално тя търси около 1 млрд. долара.

Тъй като пазарът се затяга и капиталът става все по-труден за осигуряване, Reef съкращава стотици хора, затваря кухни и забавя плащането на сметки. Наскоро компанията е сключила сделка за над 250 млн. долара финансиране, твърдят източници, запознати с въпроса.

Говорител на Reef твърди, че наскоро стартъпът си е осигурил ново финансиране от инвеститори и очаква да привлече допълнителни инвеститори в бъдеще.

Стартъпът за бързи доставки Gopuff посочва в документи от декември, че иска да набере до 1,5 млрд. долара под формата на дълг, който ще превърне в собствен капитал. Пълното финансиране все още не е осигурено, твърди източник, запознат с въпроса. В момента Gopuff работи по осигуряването на 1 млрд. долара дълг. Тя е съкратила около 450 души, или 3% от работната си сила, сочи вътрешен документ.

Има структурни причини да се смята, че сътресенията във финансирането не са насочени към срив. Дигиталната трансформация на индустриите, която пандемията стимулира, е постоянна, твърдят инвеститорите. Много стартиращи фирми продължават да имат средства и просто трябва да обуздаят разходите си.

За рисковите инвеститори, които вече не трябва да се борят с милиардните хедж фондовете, забавянето е известно облекчение. Инвеститорът Дейвид Сакс казва, че неговата компания Craft Ventures е успяла да инвестира в две компании на по-късен етап, без да се сблъска с конкуренция от страната на мениджъри на големи капитали, които преди шест месеца биха тласнали цената много по-високо. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 1 година
Лошоо, карат ги и да работят :) Айде чао и на БИЙМ-сегмента на БФБ, инвеститорите да пият по една студена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още