IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партито за технологичните стартъпи приключи

Инвеститорите вече не са готови да предоставят лесно финансиране, ето защо младите фирми се насочват към опитите за достигане на печалба

09:05 | 21.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Мат Шулман, който е главен изпълнителен директор на софтуерния стартъп Pave, твърди, че неговите инвеститори следят брутните маржове по начин, по който не са го правили преди. Pave, която помага на работодатели да разработват планове за възнаграждения и да ги обсъждат със служителите, се препозиционира от услуга, помагаща на бизнеса при наемане, към такава, която помага за задържане на кадрите, посочва той. Предишната стратегия вече не е адекватна, след като много компании замразиха процеса по наемане на хора.

Наскоро Шулман прави списък с 15 начина, по които евентуално могат да се съкратят разходите. Един от тях е чрез повече наети кадри в по-евтини региони като Латинска Америка.

Оттеглянето на рисковия капитал представлява корекция от невероятните суми, достигани по-рано. Инвеститорите вложиха 1,3 трлн. долара в стартъпи за последното десетилетие, а стотици компании годишно постигаха милиардни оценки, привличайки интереса на чуждестранни правителства и хедж фондове от най-високо ниво.

Фондовете за рисков капитал набраха 132 млрд. долара, за да инвестират в стартиращи компании през 2021 г. Това е почти два пъти повече от сумата през 2019 г. и шест пъти общата сума, набрана преди десетилетие, когато броят на фондовете беше около една трета от този днес. През четвъртото тримесечие на миналата година инвестициите с рисков капитал достигнаха рекордните 95 млрд. долара според PitchBook Data.

Някои инвеститори казват, че това са твърде много пари, за да бъдат използвани ефективно или разумно. Стартъпи, които набраха големи суми при големи оценки се оказаха под натиск за растеж, което направиха чрез бързо наемане на персонал и придобивания. В някои компании качеството на работата се влоши, а придобиванията не бяха обмисени, мениджърите не бяха фокусирани, а харченето на пари нарасна, посочват някои инвеститори и основатели на стартиращи компании.

„Това беше сблъсък“, коментира Дибнър. „Когато влошите толкова пари в почти нищо, променяте начина, по който хората вземат решения“.

Сега публичните технологични компании, които движиха ралито на фондовия пазар по време на пандемията, търпят едни от най-големите спадове на пазара. Акциите на Meta и Amazon.com понижиха стойността си с повече от 30% тази година. При Apple. Microsoft и Alphabet спадът е с около 20%, апри Netflix – с 69%. S&P 500 се раздели с 16 на сто от цената на книжата си от началото на годината, а Nasdaq Composite е с повече от една четвъртък под пика си през ноември.

Частните технологични бързо започнаха да изглеждат надценени. С повишаването на лихвените проценти, за да се борят с инфлацията от над 8%, стартъпите, чиито печалби се очакваха чак след години, станаха по-малко привлекателни.

Особено важни за стартъпите, търсещи големи суми капитал, са смесени фондове смесен фонд (които инвестират както в публични, така и в нелистнати на борсите компании; на англ. ез. - crossover fund), големите мениджъри на финансите, които инвестират както в акциите, така и в частни фирми. Тези мениджъри отговаряха за около 70% от доларите, набрани от стартъпи миналата година. Някои, включително Coatue Management и D1 Capital Partners, бързо се изтеглиха от инвестициите в стартъпи, когато фондовият пазар се озова на червено и засегна техните инвестиции в публични компании. През първите три месеца на 2022 г. инвестициите в рисков капитал на смесените фондове паднаха до най-ниското си ниво от шест тримесечия според PitchBook.

Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 1 година
Лошоо, карат ги и да работят :) Айде чао и на БИЙМ-сегмента на БФБ, инвеститорите да пият по една студена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още