IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се софтуерна криза за руската индустрия

Москва пропусна да отчете зависимостта на съвременните машини от програмиране, а все повече ИТ доставчици се изтеглят от местния пазар заради войната в Украйна

11:13 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Зависимостта на Русия от чужд софтуер за управление на нейните фабрики, ферми и петролни находища се превръща в едно от най-големите главоболия за местната индустрия, тъй като все повече доставчици на информационни технологии (ИТ) се изтеглят от пазара в отговор на инвазията на президента Владимир Путин в Украйна, пише Bloomberg.

Международните санкции и напрежението заради войната принудиха индустриални производители от Siemens AG до SMS Group GmbH да свият дейността си на един от най-големите си пазари някога. Липсата на техните компютърни програми може да се окаже по-голям проблем за Русия от тази на машините им.

Снабдяването със софтуер за компютърно подпомагано проектиране и производство се превръща в основен проблем, който ще затрудни развитието, смята Елена Семеновская, фокусиран върху Русия анализатор в IDC. "Руските аналози в тази област са много по-слаби и нуждата е голяма", каза Семеновская. "Но засега подходът е да се разчита на пиратство и остарели копия, което е задънена улица и не е устойчиво решение", допълни тя.

Чуждестранният софтуер често е вкаран директно в промишлените машини и контролира високо прецизни процеси. Производителите на оборудване внимателно пазят своята интелектуална собственост и в много случаи не дават на клиентите достъп до кодовете, използвани за управление на техните заводи, казва в интервю Сергей Дунаев, главен информационен директор на руската стоманодобивна компания "Северстал".

При производството на стомана, което може да изисква точност до няколко стотни от милиметъра за продукти с висока стойност, дори малки отклонения може да направят продукцията безполезна, обяснява Дунаев.

Въпреки че руската икономика е подкрепена от високите цени на суровините и се справя по-добре от повечето прогнози от началото на войната, тя е изправена пред период на структурни корекции, които я тласкат към рецесия. Производството на стомана в страната е намаляло с 25% до 30% след инвазията в Украйна, каза този месец собственикът на "Северстал" Алексей Мордашов.

"Подоптимални" алтернативи

Руското правителство набляга на заместването на вноса, тъй като много индустрии бяха засегнати от по-ранната вълна от американски и европейски санкции след анексирането на Крим през 2014 г., но амбициите му не отчитат зависимостта на съвременните машини от програмиране.

Само стоманодобивната индустрия инвестира около 3,2 трлн. рубли (59 млрд. долара) през последните две десетилетия за възстановяване на капацитета след нейния постсъветски упадък по данни на Руската стоманена асоциация. Голяма част от тези средства са изразходвани за оборудване, доставено от чуждестранни компании като Siemens, SMS Group и Danieli & C. Officine Meccaniche SpA, за да се повиши ефективността на сектора.

"Всички индустрии са изправени пред едни и същи проблеми", казва Дунаев и допълва: "Много процеси в съвременните фабрики се управляват от софтуер".

Изтеглянето на чуждите компании е предизвикателство за руската нефтена и газова индустрия, където местният софтуер представлява само 5% до 10% от специфичните за индустрията инструменти и често е "подоптимален" по думите на първия заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин.

Ситуацията се влошава с изчерпването на традиционните петролни залежи на Русия, което принуждава производителите да се насочат към трудни за добив запаси, изискващи по-сложно оборудване и програми, ако страната иска да поддържа добива на настоящите нива.

"Суперсложен софтуер за сеизмични изследвания, за моделиране на слоеве, сондаж и хидравлично разбиване няма да е необходим, ако няма да разполагаме с оборудване за всички тези процеси", каза Сорокин по-рано този месец на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Вносни производствени системи

Дори местното производство на храни, в което Русия бележи напредък през последните години, е изправено пред предизвикателства. Месопреработвателните съоръжения в "Русагро", едно от най-големите земеделски стопанства в страната, разчитат на вносни производствени системи.

"Ние сме критично зависими от европейските компании по отношение на вносните производствени системи и все още не знаем какво да правим, ако нещо се случи", заяви Максим Басов, председател на "Русагро" по време на форума в Санкт Петербург.

Ако софтуерен срив доведе до повреда на оборудването, може би ще бъдат необходими резервни части, които са трудни за набавяне и стават все по-скъпи, казва Дунаев от "Северстал". За да се избегнат подобни забавяния, той предложи на играчите в индустрията да си сътрудничат в създаването на база данни с резервни части, които могат да бъдат споделяни при необходимост.

Не само индустрията е засегната. Технологичните гиганти SAP SE и Microsoft Corp. трябва да спрат актуализациите и услугите за руски компании през август, оставяйки бизнеса и правителствените услуги, които разчитат на техния софтуер, потенциално уязвими от пробиви в сигурността и вируси.

Амбициите на Русия за 5G мобилна мрежа също бяха нарушени от войната, което поражда опасения, че икономиката ще загуби конкурентоспособност, тъй като се бори да поддържа съществуващите услуги, докато други страни надграждат своята инфраструктура.

Новите системи няма да се появят за една нощ. Отне почти десетилетие и около 100 млн. долара, за да се създаде руската алтернатива на Microsoft Office, според Дмитрий Комисаров, разработчикът на MyOffice.

"Необходимо е да се разгледат наличностите и да се определи какви решения липсват и след това да се започне разработването им", каза Комисаров.

Последна актуализация: 16:43 | 13.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Добави коментар
Финанси виж още