IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kyodai: Гейминг индустрията в България не среща никаква подкрепа от държавата

Повечето инвеститори в страната не разбират мащабите на пазара за развлекателен софтуер, твърдят от българското гейминг студио, стоящо зад Project Elea

08:09 | 07.04.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kyodai</em></p>

Снимка: Kyodai

Колко сте инвестирали до момента в проекта?

Тодор: Създаването на игра от подобен калибър определено не е евтино начинание – сумите, за да можем с Ивайло да се отдадем изцяло на проекта, тези за софтуер и хардуер, са високи. До момента инвестицията в проекта е изцяло с наши собствени средства - ще се въздържа от споменаването на точна сума, но със сигурност е петцифрено число. Избрахме този подход, защото искахме да си осигурим свобода в началните стадии на разработката – когато креативността на екипа не трябва да е подчинена на срокове и изисквания.

Как планирате да наберете останалите инвестиции и от колко пари се нуждаете?

Ивайло: В момента разговаряме с няколко издателя на развлекателен софтуер, изразили интерес към Project Elea. Споменатите са единият начин за набирането на средства.

Другият са популярните краудфъндинг кампании (Kickstarter, Indiegogo и др.), към които ще подходим, ако не успеем да намерим инвеститор.

Разбира се, следим различни европейски инвестиционни фондове и стартъп акселератори.

Що се отнася до втората част от въпроса, то абсолютният минимум за завършването на Project Elea е 30 хиляди евро. Въпросната сума обаче ще осигури ограничен размах на първоначалната ни концепция и идеи. В този ред на мисли мащабът на играта е пряко свързан с финансирането, което успеем да ѝ осигурим. Споменатата сума е нищожна на фона на тази, която търсят западни независими студия, разработващи заглавия в жанровите граници на Project Elea.

На какъв етап от разработката на играта сте?

Ивайло: Играта е обявена официално, а към днешна дата в световен мащаб за Project Elea има над 250 публикации. Включително и в част от най-големите медии в световен мащаб.

20% от игралния свят вече са визуализирани. Мнозинството геймплейни механики също са интегрирани в игралния свят и работят в повечето случаи адекватно.

Разбира се, остава внедряването на още няколко елемента за комуникация със света на Project Elea, както и тонове допълнителна полировка. Цялостният стои арк в общи линии е завършен, но все още не можем да кажем същото за сценария. Големината му също зависи от бюджета, който успеем да осигурим на играта.

Разполагаме и с около половинчасов пасаж от играта, който сме извели на отделен проект – въпросният е обогатен от музикален съпровод, включва репликите на актьорите ни (Елея е озвучена от актриса, участвала в „Д-р Хаус“) и почти финална визуализация на света. Основната му цел е да ни послужи като демонстрация пред евентуални инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 8 години
Хахаха за да създадеш една игра нямаш никакви разходи освен време. И другото нещо което ти трябва е талант. Има достатъчно open source engines върху които да надграждаш. Вижте ID например създателите на DOOM и QUAKE. Игрите със най - красива графика за времето си създадени от няколко човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
ае и тия искат субсидии, ненаяли се .... вие луди ли сте, по добре е да не се меси държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 8 години
т.е. затова ИМА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Затова нема една камара стартуп сайтове, който нямат нищо общо с това в коя държава се намираш. Държавата да си гледа здравеопазване, просвета, сигурност, правораздаване. Само това да върши няма да искам нищо от нея! Дори ще съм радостен, че плащам данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Nikola
преди 8 години
Мисля, че тези момчета трябва да се фокусират върху development-а на играта и да оставят това, на кого трябва да помага държавата на други хора. Ако играта им е толкова невероятно със сигурност ще успеят да си финансират проект без абсолютно никакъв проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Човека, който създаде дотата, бе с ник Guinsoo, той е един от хората зад League of Legends, Всеки който е разцъквал такива игри, знае че тая в Кореа буквално пълни стадиони, правят се милиони $ печалба от микро транзакции, към което се стреми всяка игра от типа МОБА. Та не виждам, защо държавата трябва да помага, след като трябва играта да ти генерира приход. А в България за електронен спорт на нивото в западните държави и дума не може да става. Тук спонсори няма, а пари единствено ако си намериш западен такъв или от стрийминг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Но вече има доста професионални играчи(ако някой не е наясно колко изкарва един професионален геймър-ами...милионери са, на по 18-20 години...значи-повече от един български футболист), които я играят. Та защо да се финансира от държавата нещо, след като на бранша му липсва идейност. А глупостта free-to-play, че била рискова е отражение на типичната бг черта да искаме да сме богати за вчера. Големите игри са free-to-play. ДотА 1 години наред на практика не изкарваше нищо, а беше...то тогава даже самостоятелна игра не беше, но беше ужасно популярна и тогава. Сигурно icefrog е бил луд да се занимава с нея. С две думи-вие го измислете, направете и само покажете на света и, убеден съм, че бързо ще се намерят инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Държавата в същност подкрепя гейминг индустрията. Така де-парите си се крадат, както и в другите спортове, но все пак спортният тотализатор отделя пари за едната(от двете) гейминг организации. Интересно е къде стигат, щото най-добрите български състезатели не виждат кинти от тях(твърдя, че знам за поне 90% от тях, а някои познавам и лично). Въпросният пич, казва, че държавата не дава пари(макар, че аз не видях в текста точно такава формулировка) на фирмите производителки-ами не дава...що да дава? След Цар(дето е на...15 години, нещо такова) друга читава бг игра не се сещам. Че нямаме Blizzard и Valve(особено втората си беше една мижава малка компанийка с персонал, който едва може да напълни няколко маси в заведение; преди да развие CS) е ясно, ама няма и как да имаме. А Бънджи е далеч от мастодонт. А бг игрите са ...или им липсва добър геймплей или графиката им куца яко, но обикновено е първото. Давам пример-HoN излезе относително скоро и вече маже класациите. А е със слаба графика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още