IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Терзиев: България има всички компоненти на една работеща ИТ екосистема

Бъдещето пред технологичната индустрия в страната изглежда добро според единия от основателите на Telerik

08:48 | 25.05.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Progress</em></p>

Снимка: Progress

Разкрихте, че ще инвестирате в нова сграда. Какъв е размерът на инвестицията в нея?

Не мога да кажа, защото това е извън моите компетенции. Мога да кажа, че в момента текат търгове. От моя гледна точка най-важното е, че се полагат основите за това да има 900 до 1000 специалисти в областта на проучванията и развитието, продуктовия маркетинг, продуктовия мениджмънт и други. Всички други роли, които помагат за създаването на един продукт от А до Я, така че да се създаде по-голяма стойност.

Обявихте, че 97% от завършилите Академията на Telerik се реализират в софтуерната индустрия. Имате ли данни какъв процент от тях заминават за чужбина?

Нямаме, но това, което знам чисто емпирично е, че огромна част от тези хора остават в България. Това много ме радва. Всеки един ръководител го боли, когато добър човек напусне, но мен най-много ме боли, когато някой напусне държавата, а не компанията. За щастие с това, което направихме през годините и с това, което сега правим, се надявам, че все повече хора не само няма да отиват навън, но ще се връщат тук, защото имат нови възможности.

Планирате ли да увеличите броя на курсовете в академията?

Постоянно работим върху това. Имаме идеи. Ако проследите историята, ще видите как сме започнали само със софтуерно инженерство, после сме добавили IT теми, вкарахме курсове по бизнес, меки умения. Желанието ни е все повече да я развиваме с други дисциплини, които създават стойност. Това е постепенен процес. Първо трябва самата организация да натрупа ноу-хау, после да го институционализира и после чрез академията да го сподели с един по-голям брой хора. Считаме, че това е важно за успеха не само на Progress, но и на екосистемата. Както е с дигиталната академия. Партнирахме си с Google, за да направим нещо, което е извън софтуерното инженерство. Фокусирано е върху дигиталния маркетинг. Търсехме нещо, което да има изключително голяма стойност за компаниите.

Компанията Ви си бе поставила за цел да подпомагате в обучението около 30 хил. софтуерни инженери годишно. Колко близо сте до тази цел?

Тази цел беше поставена от Светлин Наков. Управленският екип никога не е имал такива цели. Винаги сме се стремили по-скоро да има много високо качество, отколкото количество. Не казвам, че другият подход не работи, но това, което сме имали като дългосрочна философия, е било, че трябва първо да си създадем много добра основа, а след това да мислим как да я докараме до много хора. Трябва да сме наистина убедени, че имаме този фундамент. Друг е въпросът, че не е добре да залееш пазара с 20-30 000 души. Няма как да стане. Дори да можеш да ги образоваш, колкото и да има липса на кадри, самите организации нямат мениджърския потенциал да се удвоят за една година.

А как оценявате екосистемата в България от гледна точка на IT индустрията?

От моя гледна точка нещата се развиват изключително положително. С усилията на всички фирми този бранш стана доста централен. Все повече положителни новини се въртят около него, дали за това, че България се оформя като дигитална столица на региона, дали, че е целия пазар на недвижими имоти наемането на офис площи се движи от IT, BPO компании. Всичко това показва една доста здрава екосистема. Всички участници растат. Има все повече образователни инициативи за квалификация. Делът на IT индустрията като принос към БВП непрестанно нараства и има място на масата, когато става дума за стратегически приоритети на държавата. Има ги и всички компоненти от една работеща екосистема - големи, малки компании, стартъпи, всички стадии на финансиране. Вече много от нещата могат да се случат локално. В рамките на следващите 10 години ще видим доста големи и успешни компании да излизат от България. Нашата мечта е ние да бъдем едно малко първо камъче, върху което другите да надградят.

Великобритания стана първата страна в света, която въведе в учебната програма програмиране за 5-годишни деца. Как гледате на това решение?

Полезно е, макар че нашето виждане е, че това трябва да стане малко по-нататък. На 5 години децата трябва да си играят. На 7 - 10 години вече могат да бъдат занимавани с интелектуална дейност. Най-малките ученици при нас са 7-годишни. За нас това е много интересно - да дадем на децата възможност на децата да бъдат дигитални творци, а не дигитални консуматори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
:) малко грозно е това което си написал, но не е съвсем невярно.Значи първо, човекът трябва да е визионер както се казва с визия за бъдещето и то такава, че да го познае. После трябва да е харизматичен, за да може да продаде тази визия на клиентите и на обществото и на правителството и на инвеститорите и .. да поне малко подличък и нагаждач, щото.. каквото и да си говорим, тая работа не става без яко подпиране ( финансово и мениджърско) и хамериканската държава си ги подпира яко стартъпите ( най-вече през военните и разходите за отбрана) Всичко това никак не променя факта, че мантрата с ковачите на код, дето много се търсят и много пари вземат и са двигателя на икономиката и нейното бъдеще, е само за наивниците, които не отбират ни от бизнес, ни от ИТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
alphaomega
преди 7 години
Истинските специалисти много рядко успяват да създадат успешен бизнес. Бизнеса е работа за хитреци и нагаждачи. Хора които са добри мениджъри и съумяват да си правят сметката. Виж например най-голямата технологична компания в света - Епъл. и нейния "основател" Джобс. Реално в началото цялата технология е била дело на Возняк (без него изобщо нямаше да има Епъл!). Той е истинския иноватор. После и целия софтуер е написан от други хора и истински специалисти........А самия Джобс по това време не разбира почти нищо от компютри и хардуер. Нито е пък е програмист. Но в крайна сметка той обира всичкото сухо накрая. Просто защото е добър мениджър със някаква визия за бъдещето която в последствие се оказва успешна и се налага на пазара. А Богатството на Возняк е едва 2-3% от това на покойния Джобс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Абе ти *** ли си? Тая смешна фирма се продаде за 250 милиона евро. Изобщо що се обаждаш? Колко пъти да ви напиша че не е Наков някой в Телерик и никога не е бил и че Телерик и Софтуни немат НИИИИИЩО общо. Е това е пича и още няколко човека. Наков само вдигаше шум и им обучаваше студентчетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
redcretin
преди 7 години
Оф моля ти се - точно тая смешна фирма с още по-смешните СофтУни и прочие :)Хубаво че Прогрес купиха последното парче та ги затриха като име.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
А, той не бил ИТ специалист! Каква изненада, каква изненада! Кофти пример нещо, в светлината на мантрата "ИТтата в България са хората, те правят нещата, те правят пари"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още