IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд на ЕИБ ще финансира общински проекти у нас с 33 млн. евро

Холдинговият фонд е създаден по европейската инициатива JESSICA

16:13 | 21.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фонд на ЕИБ ще финансира общински проекти у нас с 33 млн. евро

Министерски съвет одобри на днешното си заседание проект на Финансово споразумение между правителството на България, представлявано от министъра на регионалното развитие и благоустройството, и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за създаване на Холдингов фонд по Съвместната европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони (JESSICA).

Реалното изпълнение на инициативата у нас ще започне след подписване и влизане в сила на споразумението, уточниха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

За Холдинговия фонд по JESSICA е предвиден ресурс от 33 млн. евро, осигурени по мярката „Подобряване на физическата среда и превенция на риска” по приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" на оперативна програма (ОП) „Регионално развитие”.

В качеството си на Холдингов фонд, ЕИБ ще създаде Фондове за градско развитие за седем големи града в България – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Те практически ще започнат реалното финансиране на общински проекти чрез дялово участие, заеми или гаранции.

Фондовете за градско развитие ще финансират публично-частни партньорства и други градски проекти, които са част от интегриран план за градско развитие, генерират приходи и имат възможност да върнат вложения ресурс.

Проектите същевременно трябва да отговарят на допустимите дейности по Приоритетна ос 1 на ОП „Регионално развитие”, които могат да включват бизнес центрове, бизнес паркове, културни институции, спортна инфраструктура, търговски зони, мерки за енергийна ефективност, паркинги и др. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още