IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 51% от проектите по програма „Конкурентоспособност“ отпадат на начален етап

Готов е анализът на министерството на икономиката, въз основа на който трябваше да се наложат мерки за облекчаване на процедурите

18:26 | 10.06.11 г. 2
Над 51% от проектите по програма „Конкурентоспособност“ отпадат на начален етап

Над половината от проектите за модернизация и за въвеждане на европейски стандарти в промишлените предприятия са отпаднали още в началото на обработката им, основно заради пропуски в документацията или неспазване на условията за допустимост. Това е изводът от анализа на получените жалби по три от най-търсените мерки на Оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“, приключил в началото на седмицата, съобщиха от министерството на икономиката.

От подадените 1311 проекта за “Технологична модернизация в малки средни предприятия”, „Технологична модернизация на големи предприятия“ и „Покриване на международно признати стандарти“ още на първите два етапа са отхвърлени 669, без да се стигне до съществената оценка на инвестиционното предложение, признават администраторите.

Най-много са отхвърлените предложения на малките и средни предприятия, където от представените 595 проекта 158 са отпаднали заради пропуски в представената документация, а други 117 са отхвърлени на втория етап поради недопустимост, сочи анализът.

Немалка част са отпаднали заради формални изисквания да имат подписи на всяка страница от проектите или да разполагат с други реквизити.

При друга част са открити нарушения в справките към годишните отчети., където е трябвало да се представят 19 справки. Отказ на одобрение са получили и фирмите, които не са представили необходимия брой оферти за извършените услуги.

Основният мотив за отхвърляне на кандидатите при втория етап за допустимост на проектите им е, че те не са декларирали получени от тях други държавни помощи, се посочва в доклада.

В началото на действието на програма "Конкурентоспособност" бизнесът не беше информиран, че ако ползва кредити по програмата de minimis, няма право да кандидатства за подобно финансиране в продължение на три последователни години. Фактът, че това не е отразено в документите, сочи, че администрацията не е информирала бизнеса, поясниха консултанти.

Значителна част от бизнеса, който е искал да модернизира предприятията си, е направил грешни изчисления и е надхвърлил полагащата му се субсидия, което е дало повод на администрацията да отхвърли проектите им, се позочва в анализа. Близо 40% от проектите на големите фирми са отпаднали точно поради тази причина.

Като групират жалбите, експертите от министерството предлагат да се намали документацията „по отношение на валидността на правната и декларативна стойност за предоставяне придружителните документи“.

Преди година минитърът на икономиката Трайчо Трайков се зарече, че ще успее да намали процедурите, като голяма част от пропуските бъдат коригирани още при самото приемане на проектите. На този етап администрацията още не е изпълнила това обещание.

Програма "Конкурентоспособност" продължава да е на опашката по усвояване на евросредствата. Бюджетът й до 2013 г. надхвърля 2,2 млрд. лв., а към средата на май по нея са договорени 590 млн. и са разплатени 464 млн. лв., сочат публичните данни за усвояване на средствата от европейските фондове на Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
ако го приемат ще стане за плач ......за сега глупостите на тъпакът Дянков са само за смях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Да се чуди човек, да се смее ли, да плаче ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още