IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгна електронното подаване на документи по оперативните програми

Първите онлайн обработени проекти са по „Техническа помощ“

11:45 | 15.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Тръгна електронното подаване на документи по оперативните програми

От днес става възможно проектните предложения по оперативните програми да бъдат подавани по електронен път. Официалният старт на системата беше даден в Министерския съвет от министъра по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

Първоначалната обработка на документите ще се извършва за кандидатите по оперативна програма „Техническа помощ“, като само те изцяло ще бъдат обслужвани онлайн. По останалите оперативни програми проектите могат да се подават и на хартиен носител, обясни още Дончев.

В близките седмици ще старира възможността за електронно подаване на документи по оперативните програми „Човешки ресурси“ и „Конкурентоспособност на българската икономика“.

Очаква се до края на годината системата да заработи и за останалите програми, допълни Томислав Дончев. На въпрос на Investor.bg дали този срок ще бъде спазен, министърът поясни, че това зависи от готовността на управляващите органи на тези програми.

Министърът отбеляза, че ефектът от въвеждането на електронната обработка има за цел не само да улесни бизнеса при кандидатстването за европейски субсидии, но също и да пести разходи за хартия и време за обработката на документите от администрацията.

Кандидатите за субисидии ще могат да подават документи по всяко време на денонощието, стига да разполагат с електронен подпис.

Софтуерът на информационната система за управление и направление на структурните инструменти на ЕС (ИСУН) струва 147 хил. лв., което според Дончев е една от най-ниските цени за подобен софтуер.

Стремежът на правителството през следващия програмен период от 2014 до 2020 г. е близо 85% от документите за кандидатстване по оперативните програми да се подават по електронен път.

Министърът съобщи още, че стремежът на правителството е в бъдеще да се въведе и софтуер, който още при подаването на проектите автоматично да отчита евентуалната липса на даден документ и технически логически грешки, какъвто софтуер действа в Европейската комисия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още