IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички агропроекти вече се авансират до 50%

Банковите гаранции при плащане се заменят с поръчителство, гласят промени в програмата за селските райони, одобрени от ЕК по предложение на България

13:22 | 16.06.11 г.
Всички агропроекти вече се авансират до 50%

Проектите от всички мерки на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат авансирани наполовина вместо до 20% от одобрената субсидия, каквато е досегашната практика. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова на конференция за усвояването на средствата по програмата, в която участваха представители на браншови съюзи в областта на земеделието и животновъдството.

"Получихме разрешение от Европейската комисия за увеличените авансови плащания вчера, така че можем да започнем тяхното прилагане веднага. Решението е по повод искането на България за намаляване на финансовата тежест за фермерите и ще се прилага във всички държави от Общността", поясни Боянова.

Задължителните банкови гаранции при плащанията ще се заменят с обикновено поръчителство и това е другото облекчение, което министерството на земеделието въвежда за получателите на субсидии. При отпускането на облекчени кредити за фермерите Държавен фонд „Земеделие“ ще превежда одобрената субсидия в доверителна сметка на производителя, като целта е по този начин да се реши основният проблем с предварителното финансиране на проектите, поясни Никола Христов, шеф на дирекция „Програма за развитие на селските райони“ в министерството на земеделието.

Еврокомисията е одобрила и искането на страната за увеличение на субсидиите за залесяване по горските мерки. Таванът на субсидиите по тези проекти ще достигне 3 млн. евро, като целта е по този начин да бъдат насърчени общините да използват ресурса по т.нар. горски мерки, най-вече за да бъдат залесени опожарените или ерозирали територии, които се нуждаят от това, поясни още зам.-министър Боянова.

До този момент интересът на кметствата към горските мерки е сравнително слаб, основно заради сложните процедури при кандидатстването и заради проблемите, които немалко общини имат с проектите за изграждане на инфраструктурата по селата, поясни Боянова.

Близо 183 млн. евро от бюджета на програмата за първите две години (2007 и 2008 г.) има опасност да не бъдат усвоени до края на 2011 г., затова администрацията е създала строга организация за по-бързо разглеждане на проектите, обясни Боянова. Според нея неусвоеният бюджет ще бъде под тези прогнози, като се мотивира с новите инициативи, предприети от администрацията за подпомагане при кандидатстването.

До един месец фонд "Земеделие" се очаква да одобри всичките 800 новоподадени проекти за преструктуриране на полупазарните стопанства, където досега имаше значително изоставане, обясни зам.-изпълнителният директор на фонда Свилен Колев.

От миналогодишния прием бяха залежали 2 хил. проекта по тази мярка, като от тях все още очакват одобрение 1300, признаха от фонда. По тази мярка приемът остава открит, така че хората, чиито стопанства все още не произвеждат за пазара, да могат да ги модернизират, поясниха от фонда.

До месец тези проекти ще се одобряват на местно ниво, което също гарантира бързото усвояване на средствата по тази мярка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още