IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Състоянието на една трета от европейските гори се е влошило

Горските площи все по-малко ще влияят върху климатичните промени, сочи изследване на европейската система за мониторинг FutMon

11:38 | 20.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Състоянието на една трета от европейските гори се е влошило

През последното десетилетие горите на Централна Европа са подложени все повече на влиянието на летните засушавания, което понижава значително периода им на съществуване. Това съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), позовавайки се на резултатите на единната мониторингова система за горите в ЕС (FutMon). Проектът за изграждане на системата за наблюдение се финансира по програма LIFE+.

Наблюденията показват, че в две трети от избраните площи не са установени значими промени в "здравословното" състояние на горите, докато в останалата една трета е отчетено значително влошаване.

Лесистите местности в Европа помагат за смекчаване на климатичните промени. Счита се, че поглъщането на въглерод от горите към момента съответства на около 10% от емисиите на парникови газове, отделяни в атмосферата.

Резултатите показват, че отлагането на азот ускорява растежа на дърветата и по този начин се увеличава усвояването на въглеродни емисии. За съжаление смекчаващият ефект на горите по отношение на климатичните промени в бъдеще може да намалее, тъй като прирастът на горите не може да бъде безкраен.

Очаква се данните, събрани чрез FutMon, да бъдат коментирани утре в Брюксел.

Повече от 2 години и половина 38 партньори от 23 страни-членки, финансирани с 16 млн. евро от ЕС, са работили по ревизиране на съществуващата система за мониторинг на горите. В момента мониторингът обхваща около 300 пробни площи за интензивен и 5 500 за широкомащабен мониторинг, простиращи се от Северна Лапландия до южната част на Сицилия, съобщават от ИАОС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още