IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата на пазара на дървесина ограничила бракониерството

Заловената незаконно добита сеч основно е за огрев и по-малко за използване в строителството, сочи отчетът на агенцията по горите

13:30 | 27.05.11 г.
Кризата на пазара на дървесина ограничила бракониерството

В последните години се наблюдава увеличаване на заловените количества незаконна дървесина за огрев и намаление в обема на използваната в строителството и мебелната индустрия. Причината е в намаленото търсене на едра строителна дървесина на пазара. Констатацията е от отчета на Изпълнителната агенция по горите за миналата година, съобщиха от ведомството.

Данните за 2010 г. сочат, че са задържани близо 25 300 кубически метра незаконна дървесина, което е с 3 на сто повече от предходната година.

В същото време се установява лек спад в нарушенията, извършени за една година от бракониерите в горите. Спрямо 2009 г. е констатирано 7-процентно намаление на всички нарушения, което експертите обясняват със засиления контрол и въвеждането на електронното наблюдение в региони от Родопите и Стара планина, традиционно наситени с бракониерска сеч или незаконен отстрел на дивеч.

От извършените 370 хиляди проверки през 2010 г. са установени над 21 хиляди нарушения, като за над 17 хиляди от тях са наложени наказателни актове, сочи още отчетът.

По съставените през годината актове са издадени 14 хил. наказателни постановления, като наложените парични санкции са за 2,5 млн. лв. От тях обаче държавата си е прибрала едва 176 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още