IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпуска се първият транш за рециклиране на най-големия български риболовен кораб

Бургаското дружество "Атлантик" АД ще извърши нарязването, като за загубите от неизползването на кораба ще бъде компенсирано със средства от програма "Рибарство"

13:30 | 08.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Отпуска се първият транш за рециклиране на най-големия български риболовен кораб

Разплащателната агенция изплати първата премия за прекратяване на риболовни дейности от Оперативната програмата за "Рибарство", съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“.

Парите получава бургаското дружества "Атлантик" АД, което е сключило договор с лицензирана компания за търговия с метали за покупко-продажбата на предадения за скрап кораб „Биская”. Безвъзмездната финансова помощ за нарязване на риболовния кораб надхвърля 746 хил. лв.

Корабът е най-големият плавателен съд с дължина 38,15 м, който е извършвал стопански риболов в българската акватория на Черно море.

По мярката "Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности" от оперативната програма се подпомагат корабособственици, които окончателно прекратяват риболовната дейност и отписват корабите от регистрите.

За целта плавателният съд се заличава от регистъра на риболовните кораби на ЕС и лицензът се анулира. Подпомагат се проекти за риболовни кораби, извършващи своята дейност в акваторията на Черно море и плаващи под български флаг.

Мярката не предполага непременно корабът да бъде разрушен. При определени условия той може да бъде пренасочен за други дейности, като например да бъде превърнат в изкуствен риф, музеен експонат или учебен кораб.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още