IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 90 стартиращи фирми очакват одобрение на иновативните си проекти

На две сесии по програма „Конкурентоспособност“ са одобрени близо 30 млн. лв. субсидии за иновации

10:58 | 02.02.12 г. 2
Близо 90 стартиращи фирми очакват одобрение на иновативните си проекти

Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, която одобрява проектите по оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“, допусна до класиране 87 проекта на стартиращи иновативни компании, съобщиха от ведомството.

След първата и третата сесия за прием на проекти по схемата за разработване на иновации от стартиращи предприятия са допуснати до класиране съответно 55 и 32 компании, като общата стойност на исканата от тях субсидия достига 30 млн. лв.

Средствата се предоставят по оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика", чиято първа ос е насочена изцяло за насърчаване на инвестициите в научно-развойна дейност,.

Със заповед на изпълнителния директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия Марияна Велкова от 31 януари 2012 г. компаниите са поканени да представят заявленията си за отпускане на субсидията.

Общият размер на заделените средства по тази процедура надхвърлят 39,1 млн. лв. (20 млн. евро), като стойността на одобрените проекти от първата сесия е над 17,7 млн. лв. (над 9 млн. евро), а от третата сесия е за над 10,2 млн. лв. (5,2 млн. евро), поясниха от ведомството.

Размерът на одобрените субсидии варира от 80 хил. до 380 хиляди лева за проект. Сред одобрените компании са „Медигрийн“ ООД, „Фармеко ФП“ ООД, „Иновативни софтуерни решения“ ООД, „Телематични системи и решения“ ООД, „Омега мениджмънт“ АД, „Стънт технолоджи енд екуипмент“ ЕООД и др.

Одобрените компании ще получат поканите си за депозиране на заявленията до 10 дни. Отхвърлените компании също ще получат съобщенията си, но в 15-дневен срок, като всеки отхвърлен проект се обосновава подробно, поясниха от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Сложна и тромава е процедурата за подбор. Много сложна и много тромава. Не може ли по-просто и прозрачно да се прави? Човек може да се изгуби сред формуляри, анекси, указания, насоки...- Да не говорим, че, особено при иновативните разработки, нещата се променят много интензивно - дотам, че не винаги може да се "закове" срокове, брой точни експерименти, брой командировки, заявки, потребена енергия и т.н., които после биха могли при одит да се окажат нарушение, което...Сякаш това, което отприщват тези целеви грантове, не си ги заслужава с лихвите.Абе, странни животни сме ние, хората: Борим се с проблемите, борим се и, ако изведнъж се окажем с малко , току си измислим някой и друг нов - ей така, колкото да не скучаем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
hariton
преди 12 години
По случай 5-годишнината от влизането ни в ЕС вече имаме първите одобрени проекти за иновативни дейности (което не значи непременно подписани договори). За 10-годишнината се надявам да отчетем и първите завършени проекти :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още