fallback

Министерството на икономиката поема програма „Конкурентоспособност“ до дни

Очаква се кандидатите за субсидии да получат по-бързо одобрение на инвестиционните си проекти

11:49 | 26.04.12 г.

Още от втори май кандидатите за субсидии по оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“ ще бъдат обслужвани от новата дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в министерството на икономиката вместо от агенцията за малки и средни предприятия.

Това съобщи зам.-министърът на икономиката Жулиета Хубенова по повод сливането на звеното от агенцията с дирекцията, чиито функции досега бяха разделени. 

Преструктурирането се наложи заради ненужното дублиране на функциите на така нареченото „междинно звено“ по програмата, което се намираше в агенцията и одобряваше проектите на фирмите, и последващите проверки на тези проекти, извършвани от дирекцията в министерството.

В резултат на това дублиране сроковете за оценка на проектите се проточваха и вместо в законово установените три месеца, фирмите получаваха очакваното одобрение до 9 месеца след депозирането на документите.

След сливането на двете структури администрацията обещава да обработва фирмените проекти за три месеца. Досега проектите се оценяваха от 21-членния екип на агенцията. С обединяването с дирекцията тази дейност ще се извършва от тройно повече хора, поясниха още от ведомството.

Целта е да се ускори одобряването на проектите, така че да се преодолее слабото усвояване на средствата за конкурентоспособност. От началото на действието на програмата досега администрацията е договорила проекти за над 981,8 млн. лв., като изплатените до момента средства надхвърлят 565 млн. лв.

Общият бюджет на програмата за целия период е над 1,162 млрд. евро, като до момента са изплатени едва 25% от този ресурс.

След сливането на двете звена кандидадите по програмата ще депозират проектите си в сградата на министерството, което се намира на улица „Шести септември“ 21, съобщиха за Investor.bg от ведомството.

С това обединяване на практика отпада необходимостта от втората извадкова проверка на проектите, което ще ускори приключването на проверките, обясниха от ведомството. До есента вероятно ще приключи и вторият етап от преструктурирането на агенциите към икономическото министерство, като останалата част от екипа на агенцията за малки и средни предпирятия премине към агенцията за инвестиции.

Преди това парламентът трябва да приеме небходимите промени в законите за насърчаването на инвестициите и за подкрепата на малките и средни предприятия, поясни зам.- министър Хубенова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
fallback