IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на икономиката поема програма „Конкурентоспособност“ до дни

Очаква се кандидатите за субсидии да получат по-бързо одобрение на инвестиционните си проекти

11:49 | 26.04.12 г.
Министерството на икономиката поема програма „Конкурентоспособност“ до дни

Още от втори май кандидатите за субсидии по оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“ ще бъдат обслужвани от новата дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в министерството на икономиката вместо от агенцията за малки и средни предприятия.

Това съобщи зам.-министърът на икономиката Жулиета Хубенова по повод сливането на звеното от агенцията с дирекцията, чиито функции досега бяха разделени. 

Преструктурирането се наложи заради ненужното дублиране на функциите на така нареченото „междинно звено“ по програмата, което се намираше в агенцията и одобряваше проектите на фирмите, и последващите проверки на тези проекти, извършвани от дирекцията в министерството.

В резултат на това дублиране сроковете за оценка на проектите се проточваха и вместо в законово установените три месеца, фирмите получаваха очакваното одобрение до 9 месеца след депозирането на документите.

След сливането на двете структури администрацията обещава да обработва фирмените проекти за три месеца. Досега проектите се оценяваха от 21-членния екип на агенцията. С обединяването с дирекцията тази дейност ще се извършва от тройно повече хора, поясниха още от ведомството.

Целта е да се ускори одобряването на проектите, така че да се преодолее слабото усвояване на средствата за конкурентоспособност. От началото на действието на програмата досега администрацията е договорила проекти за над 981,8 млн. лв., като изплатените до момента средства надхвърлят 565 млн. лв.

Общият бюджет на програмата за целия период е над 1,162 млрд. евро, като до момента са изплатени едва 25% от този ресурс.

След сливането на двете звена кандидадите по програмата ще депозират проектите си в сградата на министерството, което се намира на улица „Шести септември“ 21, съобщиха за Investor.bg от ведомството.

С това обединяване на практика отпада необходимостта от втората извадкова проверка на проектите, което ще ускори приключването на проверките, обясниха от ведомството.

До есента вероятно ще приключи и вторият етап от преструктурирането на агенциите към икономическото министерство, като останалата част от екипа на агенцията за малки и средни предпирятия премине към агенцията за инвестиции.

Преди това парламентът трябва да приеме небходимите промени в законите за насърчаването на инвестициите и за подкрепата на малките и средни предприятия, поясни зам.- министър Хубенова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още