IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 7 месеца експортният портал е регистрирал само 13 чужди оферти

Бизнесът се оплаква от труден достъп до информацията на сайта

18:09 | 20.04.12 г.
За 7 месеца експортният портал е регистрирал само 13 чужди оферти

За седем месеца Националният експортен портал е регистрирал едва 57 оферти от български компании и 13 предложения за партньорства от чуждестранни фирми. Това сочи отчетът на Агенцията за малки и средни предприятия, която управлява портала, създаден с европейско финансиране по оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“.

Порталът беше създаден в помощ на експортно ориентираните малки и средни фирми, които можеха безплатно да публикуват различни обяви с цел разрастване на пазарите.

Въпреки добрите намерения на администрацията от активирането на портала в средата на септември миналата година досега бизнесът ползва минимална част от възможностите за дистанционна връзка.

Като брой посещения се отчита определен интерес, защото са отбелязани над 16 хиляди прочитания, но регистираните потребители са едва 1785. Необяснимо малка част се пада и на обявите за търсене и предлагане на продукция от страна на фирмите.

Представители на бизнеса поясниха за Investor.bg, че са срещали трудности при отварянето на собствените си оферти, което ги карало да мислят, че хардуерни проблеми пречат за достъпа на външните потребители към тяхната информация.

Експерти от агенцията обясниха, че интересът към портала тепърва щял да нараства, без да уточнят как администрацията би могла да изпълни първоначалните си намерения за създаване на полезна електронна връзка за експортно ориентирания бизнес.

Експортният портал е част от проекта „Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия“, който агенцията за малки и средни предприятия изпълнява от април 2010 г. по програма „Конкурентоспособност“.

При днешния междинен отчет на проекта, който по план трябва да бъде завършен през април следващата година, изпълнителният директор на агенцията Мариана Велкова подробно разясни в какви направления са използвани средствата по този проект.

От общия бюджет в размер на 27,4 млн. лв. най-голям дял се пада на международните изложения и търговски мисии, за които са предвидени 18 млн. лв. От тях до момента са усвоени 7 млн. лв., от които 6 млн. лв. се падат на задграничните изложения.

Велкова подробно обясни и какви средства са получили като допълнително възнаграждение 15-те служители от агенцията за управлението на този проект. Името на директора нашумя покрай скандалите с раздадените бонуси в министерства и агенции, когато изтече информация, че през миналата година по европроекта тя е получила 19 хил. лв.

"Традиционно при изпълнението на проекти от европейските фондове, които се управляват от държавната администрация, определен процент от бюджета на проекта се разпределя между хората, които работят по този проект", припомни Велкова.

Като поясни, че договорът за този проект е бил подготвен през 2009 г., когато тя не е ръководела агенцията, Велкова допълни, че това допълнително възнаграждение не трябва да се приема за бонус, тъй като е законово планиран разход в бюджета на самия проект.

За тригодишния период работещите от администрацията ще получат като допълнително възнаграждение 1% от одобрения бюджет от 27,4 млн. лв.. Разпределено по месеци, това означава, че на един координатор се падат по 800 лв., допълни ще шефът на агенцията. Тя припомни, че дейностите по този проект изискват големи усилия и извънредни часове от страна на администрацията, затова европейските програми предвиждат допълнителното стимулиране.

Запитана как ще коментира решението на министерството на икономиката да прехвърли одобряването на проектите по програма „Конкурентоспособност на българската икономика“ от агенцията към самото министерство, Велкова обясни, че този въпрос не е обсъждан с нея.

Като подчерта, че досега не са отправяни критични забележки към работата на агенцията, Велкова все пак изрази личното си мнение, че ако е имало забаване при одобрението на проектите, това е ставало заради двойното одобрение на проектите и от самото министерство.

"Работата можеше да се ускори и само с вътрешно преструктуриране, без да се отнемат функциите на междинното звено, каквото е агенцията", заключи Велкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още