IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български строители могат да изграждат социални домове в Мароко

Близо 6 млн. лв. евросредства са похарчени за участия на 252 фирми в изложения

16:03 | 20.04.12 г. 1
Български строители могат да изграждат социални домове в Мароко

Български строителни фирми имат голям шанс да сключват договори за изграждане на социални домове в Мароко, където правителството субсидира подобни проекти.

Това съобщиха представители на Камарата на строителите в България, които са участвали в наскоро приключила бизнес мисия в африканската държава, реализирана по европроект, изпълняван от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия.

Мисията е организирана в рамките на проекта за насърчаване на интернационализацията на българските предприятия, финансиран по оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика", който се изпълнява от агенцията от април 2010 г.

Бюджетът на проекта надхвърля 27,4 млн. лв. и трябва да се изпълни до април 2013 г. Освен организиране на търговски мисии той включва още финансова подкрепа за участия на малкия и среден бизнес в международни изложения, изработване на експортни стратегии за различни производствени сектори и създаване на експортен портал, който да улеснява фирмите в намиране на чужди партньори.

От началото на работата по проекта през април 2010 г. досега агенцията е организирала 12 търговски мисии в Германия, Испания, САЩ, Финландия, Белгия, Русия, Виетнам, Китай, Украйна и Мароко, в които са участвали 162 предприятия.

Администрацията е обобщила резултатите само на две от мисиите - в Испания и Германия, където са участвали 22 фирми и са подписани 33 договора, съобщиха за Investor.bg от агенцията. Реализираните партньорства са в сектора на информационните технологии и биопроизводството.

При последната мисия в Мароко от кандидатстващите 100 компании агенцията е успяла да избере 12 фирми, седем от които са били от строителния сектор. Бюджетът на тези мисии са ограничени, тъй като се поемат самолетните билети и трансфера на фирмите плюс хотелското настаняване на един участник от тези фирми.

„Мисията премина при изключителен интерес от страна на мароканските компании“, съобщи Мария Велчева, управител на строителната фирма „Ралица 5“. Българските строители са познати като добри професионалисти в африканската държава, затова и очакванията са за осъществяване на бъдещи партньорства.

В момента мароканското правителство субсидира изграждането на социални домове, като държавната помощ е в размер на 250 евро за кв. м жилищна площ. Според представителите на бизнеса българските компании имат голям шанс да бъдат одобрени при участията си в търговете.

Африканският бизнес е проявил и огромен интерес към българската парфюмерийна и козметична продукция, която е било представена в три от големите  градове на страната. На място бяха сключени редица договори от страна на българските компании, които до последно бяха търсени от марокански дистрибутори, поясни още Велчева.

От 2010 г. досега агенцията е успяла да организира и участия в международни изложения на 252 фирми, в резултат на което бизнесът е сключил 474 договора, отчетоха още от агенцията. Самите компании са обявили и 15% увеличение на експорта си, което посочват като положетелен ефект от посредничеството на държавата за техните международни участия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 12 години
"Български строители могат да изграждат социални домове в Мароко"...и после всички дружно да ходим да живеем в тях :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още