IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на икономиката ще подготви схема за нисколихвено кредитиране на бизнеса

Схемите ще са насочени към фирми, разработващи проекти по ОП „Конкурентоспособност"

16:54 | 06.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Министерството на икономиката ще подготви схема за нисколихвено кредитиране на бизнеса

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев призова Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) да изготви представяне на схема за нисколихвено кредитиране за фирми, разработващи проекти по оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност“, съобщиха от пресофиса на министъра.

Предвижда се схемата да бъде изготвена и представена до началото на март. Тя ще очертае конкретните срокове и условията, които ще се прилагат спрямо фирмите. 

Решението беше взето на работна среща, инициирана от министър Дончев по покана на Българска асоциация на консултантите по европейски програми.

„Принципният спор относно традиционните схеми за грантово финансиране и финансовия инженеринг ще стои отворен включително и по отношение на следващия програмен период. ОП "Конкурентоспосбност" ще бъде най-големият финансов инструмент и е въпрос на усилия основно през тази година да очертаем как ще изглежда той от началото на 2014 г.,“ е заявил министър Дончев по време на срещата.

Той е отбелязал, че през следващия програмен период (2014 - 2020 г.) 45% от евросредствата ще дойдат от Европейски фонд за регионално развитие, 30% от Кохезионния фонд и 25%  - от Европейски социален фонд.

Предвижда се половината от средствата от Европейския фонд за регионално развитие да бъде насочен към инициативи, свързани с бизнеса, като финансиране на иновационна икономика, намаляване на емисиите парникови газове, малки и средни предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още