IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 10 години пазарът на биопродукти е нараснал тройно в световен мащаб

Най-големият проблем за развитието на този бизнес в България е раздробеността на земята, едва 0,5% от обработваемите площи са заети с биопродукти

13:11 | 28.09.12 г.
За 10 години пазарът на биопродукти е нараснал тройно в световен мащаб

За последните 10 години глобалният пазар на биопродукти се е увеличил три пъти. В момента той се оценява на около 60 млрд. долара, докато през 2000 година продажбите са били в размер на 8 млрд. долара. Това се посочва в анализ, представен от Българската стопанска камара (БСК).

Най-много сертифицирани площи за биоземеделие има в Австралия, Китай, Аржентина и САЩ. Ръст на площите с биокултури отчитат и държавите от Европейския съюз (ЕС), където през 2005 г. те са заемали 3,6% от общата земеделска площ, а през 2010 г. този дял нараства на 5,1%.

Статистиката сочи, че почти половината от биопродуктите се консумират от населението в САЩ и Канада. Близо 40 на сто от произведените по екологичен начин култури се потребяват в държавите от Европейския съюз.

Анализаторите посочват и голямото значение на биопроизводството като алтернатива за доходен бизнес, който може да се прилага от млади хора. Демографският проблем в рамките на ЕС и България все повече се задълбочава. В почти 200 български села не е останал нито един постоянен жител.

Според експертите най-големият проблем за развитието на този бизнес в България е раздробеността на земята. На този етап едва 0,5% от обработваемите площи в страната за заети с биокултури.

Стопаните са затруднени и от липсата на дистрибуторска мрежа за разпространение на плодовете и зеленчуците, които иначе са търсени от потребителите. Биопродуктите у нас се разпространяват основно чрез големите търговски вериги, но тези продукти са основно от внос.

На този етап твърде слабо се развива и биоживотновъдството. През 2011 г. в страната са регистрирани 911 говеда, докато в Естония  се отглеждат над 22 хиляди жгивотни. Известен напредък отчитат овцевъдите, които са регистрирали биостопанства с около 7 хил. животни. На фона на общото производство в страната  те съставляват едва 0,005%.

Все още слабо участие се отчита и на преработващата промишленост. В страната в края на 2010 г. са регистрирани 21 преработватели на биоплодове и зеленчуци. И в това отношение изоставаме от централноевропейските държави, защото в Чехия през същото година вече имат 45 подобни фирми. Изоставаме и в производството на сирене. В България имаме само 5 регистрирани преработватели на мляко и само 1 на месо. През 2011 г. страната ни е произвела 144 тона биосирене, а Полша - 1200 тона.

Препоръките на експертите са свързани с новия програмен период, който предвижда сериозни инвестиции за развитие на чистото земеделие.

От камарата предлагат да се разработи и приеме стратегия за производство и експорт на биопродукти, обвързана с финансова рамка 2014-2020 на Европейския съюз. Целта е да се преодолеят сегашните административни проблеми за развитието на биоземеделието и да се използват предимствата на страната като чиста природа и лесен достъп не само до европейския, но и до външните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още