IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще финансира научноизследователската дейност в слабо развити региони

Български университети и научни организации могат да кандидатстват за безвъзмездните средства

17:57 | 17.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС ще финансира научноизследователската дейност в слабо развити региони

Европейската комисия съобщи за нова пилотна програма, предвиждаща финансирането на научноизследователската дейност в слабо развити европейски региони.

На този етап са предвидени 12 млн. евро от Седмата рамкова програма за научни изследвания. Целта е да бъде преодоляно разделението в областта на иновациите в Европа.

Като член на ЕС България също може да се възползва от програмата, още повече, че българските региони по традиция са на дъното по отношение на развитието на икономиката. Освен това и плановете на правителството са да се насърчат инвестициите в иновации, които ще доведат до висок икономически растеж. 

Процедурата предвижда университетите и неправителствени научни организации да кандидатстват до 30 май 2013 година с конкретни предложения. Те ще бъдат оценявани от ЕК през лятото. Първите споразумения за отпускането на безвъзмездни средства се очакват до края на годината. Проектите могат да получат до 2,4 млн. евро от европейските субсидии.

Иновациите са сочени като един от източниците на икономически растеж за европейската икономика. На този етап Старият континент изоставя по отношение на развитие на нови технологии от конкурентите си САЩ и Япония.
Пилотната програма може да помогне за стимулирането на научните постижения, допълват от Брюксел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още