IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напредваме с усвояването на ОП „Рибарство“

Към края на ноември са договорени над 63% от средствата, изплатени са над 19% от парите по програмата

14:21 | 18.12.12 г.
Напредваме с усвояването на ОП „Рибарство“

През 2012 година (по дънни към края на ноември) са били договорени 63,17% от средствата по ОП „Рибарство“, или почти 125 млн. лева. Изплатени са 37,7 млн. лева, което е малко над 19% от средствата. Това става ясно от данните за изпълнението на ОП „Рибарство“ през 2012 година, съобщиха от Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури“ (ИАРА).

Оперативната програма беше една от най-буксуващите. За сравнение само към края на 2011 година договорените средства бяха едва 24%, а изплатени бяха едва 7,27% от предвидените пари. 

Една от причините за по-доброто представяне на страната са законодателни промени, които регламентират прилагането на мерките по програмата, отчете зам.-директорът на агенцията Ирена Пенчева. Увеличен е размерът на авансовото плащане – от 20% на 50%, оптимизирани и са и самите процедури по кандидатстване.

По ОП "Рибарство" се отпускат средства по пет оси. Финансират се дейности в подкрепа на развитието на аквакултурите, устойчивото развитие на рибарските общности и различни технически дейности, включително и рязането на стари кораби за скрап. 

Общият бюджет на програмата е 101,1 млн. евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още