IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България получава 260 млн. евро по фонд „Козлодуй“ за новия програмен период

Евродепутатите подкрепиха регламента на Съвета на министрите, а не предложението на Европейската комисия

12:51 | 20.03.13 г. 12
България получава 260 млн. евро по фонд „Козлодуй“ за новия програмен период

По програма „Козлодуй“ България ще получи 260 млн. евро през новия програмен период (2014 – 2020 година). Това решение беше записано в регламент на Съвета на министрите за извеждане на ядрени съоръжения за в България, Литва и Словакия. Становището получи одобрението на комисията по индустрия в Европейския парламент.

Европейската комисия предложи 208,5 млн. евро за тези дейности, но сумата беше завишена след срещата на лидерите на общността.

Целта на отпуснатите средства е постигането на необратимото извеждане на първите четири блока от АЕЦ „Козлодуй“. По време на преговорите беше постигнато споразумение финансирането на тези дейности да продължи и след 2020 година, коментираха преди седмици вече бившите министри от кабинета Борисов Томислав Дончев, който отговаряше за управлението на европейските средства, и външният министър Николай Младенов.

Според европейския депутат Ивайло Калфин обаче договорените средства не са достатъчни и България трябва да се възползва от връщането на бюджетната рамка за новия програмен период и да се опита да договори още пари. Това мнение беше разпространено от пресофиса на Калфин.

Освен за АЕЦ „Козлодуй“, ЕС отпуска средства за закриването на мощности в още две централи – литовската „Игналина“ и словашката „Бохунице“. Те ще получат съответно 400 млн. евро и 200 млн. евро. Парите за тях също бяха завишени по време на заседанието на лидерите на общността.

Според доклад на Европейската сметна палата обаче има значителна разлика между средствата, отпуснати от ЕС, и разходите за закриване на ядрените мощности в размер на 2,5 млрд. евро. Доклад на ЕП пък съдържа и опасения, че средствата се харчат неефективно – 10 години след като трите държави са получили първите средства по програмите, нито една от тях не е спряла окончателно въпросните блокове.

Темата за закриването на ядрените централи обаче тепърва ще се дискутира в ЕС – до 2025 година ще трябва да бъдат закрити общо 143 блока в 14 държави от общността. Финансирането на тези дейности предстои да влезе в дневния ред на европейските институции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
killmore
преди 11 години
Импе, рядко човек може да е на едно мнение с теб, но в този случай си абсолютно прав по всички изложени точки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
И как точно тия кирливи пари (а и преди отпуснатите) ще ни компенсират за "необратимото" извеждане от експлоатация на четири атомни реактора - при положение, че реалните ни загуби са десетки милиарди?Затварянето на 2-4 блок на АЕЦ Козлодуй е чисто политическо, а не е свързано с ядрената безопасност, тъй като МААЕ обяви реакторите за абсолютно годни за експлоатация. Този акт нанесе колосални щети на Българскато енергетика и икономика, затова подписалите споразумението от Бъргарска страна трябва да бъдат съдени за държавна измяна, жалките подаяния - върнати на ЕС, а реакторите - въведени отново в експлоатация. Ако сторим това - какво ще направят еврочиновниците - ще ни бомбардират ли? А`е сиктир !!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още