IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ласло Андор: След добрите данни за БВП, да обърнем внимание на безработицата

Младежите без работа в ЕС са 5,5 млн. и за тях трябва да бъдат създадени условия да получат добри оферти за работа, обучение и стаж

22:20 | 30.08.13 г. 1
Ласло Андор: След добрите данни за БВП, да обърнем внимание на безработицата

През второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт на еврозоната се увеличава, така че е време да се съсредоточим върху данните за безработицата, призова комисарят по въпросите на социалната политика на ЕС Ласло Андор.

Той обърна внимание на положителните сигнали от Испания, Португалия и Ирландия, където броят на безработните спря да расте. „След шест тримесечия на рецесия и десет тримесечия с ръст на безработицата, това е действително добра новина”, допълни Андор, цитиран от пресслужбата на Европейската комисия.

Не е допустимо 26,6 млн. души в ЕС да нямат работа, а 19,2 млн. от тях живеят в страни от еврозоната, коментира още комисарят. Той посочи още и един от най-сериозните проблеми за Стария континент, а именно безработните младежи на възраст под 25 години. 5,5 млн. от тях са без работа, сочат статистическите данни.

Ласло Андор отбелязва, че данните за подобряване на ситуацията на трудовия пазар в някои държави все още не са повод за празнуване, а напротив – време е за сериозни стъпки и „правилна политика по заетостта”.

Сред тях например са създаването на гаранционни схеми в подкрепа на младежите, които да използват средства от европейските фондове. Младите хора трябва да имат възможност да получат добри оферти за работа, обучение и стажове четири месеца след като напуснат училищните скамейки.

Средства за тези схеми могат да бъдат отпускани от Европейския социален фонд, допълни още Андор. 

Припомняме, че борбата с безработицата при младежите е сред основните приоритети и на българското социално министерство. До края на годината социалният министър Адемов ще работи по реализацията на мерките за подпомагане на най-нуждаещите се, за засилване на борбата с безработицата и изготвяне на пакет от мерки за повишаване на заетостта сред младите.

В началото на следващия програмен период (2014 - 2020 година) българия може да получи около 100 млн. евро за справяне с младежката безработица. Средствата идват от определените от ЕС 6 млрд. евро за младежка гаранция с възможност за още 2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
Първо, повишаването на БВП в еврозоната през второто тримесечие е малко, в рамките на статистическата грешса, за да се разчита на него; второ, тръгнал ли е БВП, значи благоприятно е засегната и зеетостта. Няма такава мярка - вдигам БВП и после намалявам безработицата, двете неща вървят едновременно; трето, зависи от програмите и мерките за повишаване на заетостта и в частност на младежката заетост. Те могат да подпомогнат, но могат и да бъдат формелни и неефективни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още