IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Златанова: ЕС ще отпуска пари срещу реформи

Философията на новия програмен период е насочена към бизнеса, заяви вицепремиерът

12:26 | 23.09.13 г.
З. Златанова: ЕС ще отпуска пари срещу реформи

Публичните инвестиции са много важни, но философията на новия програмен период е насочена към самия бизнес, защото именно той е този, който създава работни места. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по време на дискусия „Деветте европътя пред България до 2020: предизвикателствата пред бизнеса”, съобщи Агенция „Фокус”.

Златанова добави, че благодарение на тези работни места ще се създава и растеж на българската икономика. В последните месеци дебатът за това ще става все по-интензивен, защото политиката на сближаване на ЕС е вече по-различна - към стимулирането на реформи в политиката на държавите-членки, каза вицепремиерът.

„Няма държава, която да е пощадена от бюджетни ограничения. При подготовката на следващия програмен период България прилага принципите на кохезионната политика и днес разполагаме с нашите научени уроци“, припомни Златанова.

По думите на вицепремиера политиката по отношение на еврофондовете вече не се гледа само като инструмент за постигане на равномерно развитие на отделните региони на Европа, но и като инструмент за извършване на важни реформи, които развиват национални политики като образование и наука, здравеопазване, иновации.

Акцентът в новата оперативна програма "Конкурентоспособност" е повече директна подкрепа за българския бизнес. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на дискусията.

Сред другите акценти на програмата министърът открои технологичното обновление, въвеждането на международни стандарти, интернационализацията, помощ при износа. Стойнев съобщи, че средствата по новата програма остават същите - над 1 млрд. евро. Той съобщи, че в новата програма финансовият инженеринг не изчезва, а остава като елемент на отделните приоритетни оси.

Стойнев посочи, че целта през новия програмен период е опростяване на административните процедури, те да бъдат прозрачни, да има конкуренция между проектите. Той подчерта, че е необходимо средствата да се усвояват по най-бързия и правилен начин, така че ефектът от проектите да бъде много по-голям от това, което се залага.

Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев съобщи, че целта на Програмата за развитие на селските райони през следващия програмен период е да съдейства за повишаване на БВП в секторите, които обхваща. Досега са вложени страшно много средства, а БВП от земеделие не е пораснал, отбеляза министърът.

По отношение на програмата Гечев посочи, че става дума за над 2 милиарда еврофинансиране на по-малки проекти, които обаче по думите му са в огромен мащаб. Гечев посочи, че в програмата има много социални елементи и елементи на регионално развитие, а целта е поне малко изравняване на стандарта на живот на селските с градските региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още