IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото последващо финансиране е основна пречка пред започването на бизнес у нас

Важно е да се избере подходящата програма за финансиране, когато се кандидатства за средства, посочва предприемачът Боян Иванов

11:05 | 28.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Bulgaria On Air</em></p>

снимка: Bulgaria On Air

При започването на бизнес у нас е важно да се избере правилният начин на финансиране, каза Боян Иванов в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air. Проектът на неговия екип е едни от спечелилите европейски средства по програмата "Джереми" и той сподели какви са изискванията, перспективите и трудностите при кандидатстването за получаване на финансиране по европейските програми.

"Основните предимства, които един проект трябва да притежава, за да получи европейско финансиране, са силата на екипа, иновативност на проекта и потенциал за разширянане на бизнеса", заяви Иванов. Той подчерта нуждата да се избере най-подходящото за спецификата на проекта финансиране при кандидатстване по европейските програми.

Като пример за това младият предприемач даде своя собствен проект, ориентиран към съхранението на данни в IT сектора, за чийто начален стадий програмата "Джереми" се е оказала напълно съвместима, поради облекчената работа от гледна точка на бюрокрацията, но не е подходящ за банково финансиране например.

IT сектора има голям потенциал в България и е много подходяща ниша за започване на бизнес, смята Иванов.

"Имаме много квалифицирани служители и изграден имидж навън. В IT средите България се свързва с квалифицирани кадри и сериозна иновация. Има програми по "Джереми", които са много добре насочени към този сектор", заяви той. 

Като основна пречка и риск пред развитието на подобни проекти Иванов посочи последващото финансиране.

"Добрите проекти се подпомагат от рисково финансиране и голяма част от тях се оказват неуспешни. Тези, които се оказват успешни обаче, преди да се разраснат обикновено имат нужда от няколко допълнителни рунда на финансиране и специално в България липсва тази следваща стъпка, което наистина прави развитието много трудно", завърши Иванов.

Вижте интервюто с Боян Иванов във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още