IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията е възстановила на България 290 млн. лева по ПРСР

Средствата са за изпълнени общински проекти и зелени мерки

17:45 | 20.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврокомисията е възстановила на България 290 млн. лева по ПРСР

Европейската комисия е възстановила на България 290 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщиха от ДФ „Земеделие” (ДФЗ).

Възстановените средства са от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Те са по извършени от фонда плащания в периода 16 октомври – 31 декември 2013 г. по програмата.

От тези средства 28 млн. лв. са по така наречените „зелени мерки” на програмата, а други 172 млн. лв. – по общински проекти.

Припомняме, че заради забавено разплащане на общинските проекти България рискуваше да загуби през 2013 г. средства от ПРСР. Наложи се в края на годината агроминистерството да работи по екшън план за спешно разплащане на 280 милиона евро. Тогава от министерството обвиниха общините, че бавят исканията за разплащане по политически причини, но в крайна сметка парите бяха усвоени без загуби.

От фонда изчисляват, че общата възстановена на България сума от началото на годината по двата основни земеделски фонда, които ДФЗ администрира – Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за гарантиране на земеделието, надхвърля 1,24 млрд. лв.

Все още обаче фондът не е класирал 1200 проекта по мерките 121, 311 и 312 към програмата – за  модернизиране на стопанствата,  преминаване към неземеделски дейности и  подкрепа за микропредприятия. Някои предложения чакат вече около година да бъдат разгледани от експертите.

България може да загуби около 228 млн. лв. евросредства заради забавянето на тези 1200 проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още