IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България официално е изпратила в Брюксел Споразумението за партньорство

До три месеца ще бъдат представени по официален път и окончателните варианти на оперативните програми

18:24 | 02.04.14 г.
България официално е изпратила в Брюксел Споразумението за партньорство

Споразумението за партньорство днес е било изпратено официално на Европейската комисия (ЕК), след като миналата седмица беше одобрено от Министерския съвет, съобщава пресслужбата на правителството.

Споразумението е националният стратегически документ, очертаващ рамката за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове в България от 2014 г. до 2020 г.

С изпращането на документа в Брюксел се поставя началото на официалните преговори с Еврокомисията за евросредствата през програмния период.

До три месеца от изпращането на Споразумението за партньорство ще бъдат представени по официален път и окончателните варианти на оперативните програми.

На днешното си заседание министрите гласуваха създаването на комитети за наблюдение на Споразумението за партньорство. Ще бъдат създадени освен комитет за наблюдение на самия документ и комитети за наблюдение на всяка от програмите, съфинансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове.

В комитетите за наблюдение да участват представители както на администрацията, така и на социално-икономическите партньори, структури на гражданското общество, академичната общност, Националното сдружение на общините в Република България и други.

По време на днешния блиц контрол в парламента вицепремиерът Зинаида Златанова коментира, че България е една от първите страни от Европейския съюз (ЕС), които внасят документа. По думите ѝ повечето държави ще внесат своите проекти към края на месеца.

Срокът за внасяне на проектите за оперативните програми е три месеца след внасяне на проекта за споразумение, тоест в нашия случай - края на юни, посочи Златанова, цитирана от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още