IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте интересът към кредитите за проекти по програмата за селските райони

За два месеца са отпуснати заеми за 7,8 млн. лв.

14:25 | 01.10.14 г.
Расте интересът към кредитите за проекти по програмата за селските райони

ДФ „Земеделие“ отчита засилен интерес към кредитирането на проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013, което се осъществява чрез рефинансиране на търговските банки, съобщиха от Фонда. 

През последните два месеца във фонда са постъпили искания за 39 кредита, предимно по наскоро сключените договори за модернизиране на земеделските стопанства по Програмата за развитие на селските райони.

Размерът на кредитите, които ще бъдат предоставени, е 7,8 млн. лв., а стойността на инвестициите, които ще се реализират чрез тях, е 11,4 млн. лв.

По схемата се отпускат кредити за реализация на одобрени проекти по мерките на ПРСР за стратегии за местно развитие, модернизиране на стопанствата, подобряване на икономическата стойност на горите, добавяне на стойност към земеделски продукти, залесяване, възстановяване на горския потенциал, разнообразяване към неземеделски дейности, развитие на микропредприятия и обновяване на населените места.

Рефинансирането e в размер до 100% от одобрените за финансиране инвестиционни разходи, но не повече от 1 млн. лв. при лихва до 7%.

Срокът за прилагане на схемата е удължен до 30 април 2015 г. ДФ „Земеделие“ има сключени договори за рефинансиране с 21 търговски банки.

Кандидатстването по схемата се осъществява чрез избрана от кандидата търговска банка.

Инвестиции в областта на селското стопанство, за които не се кандидатства по ПРСР, могат да бъдат реализирани и чрез кредити по реда на Кредитната схема на ДФ „Земеделие“. По нея се кредитират проекти, свързани с животновъдството, растениевъдството и закупуването на нова техника. Кредитите се отпускат при лихва от 5% при пряко финансиране от Фонда и 7% при рефинансиране на кредитите чрез търговска банка.

Максималният размер за един кредит е 2 млн. лева, а сроковете за погасяване са от 12 до 114 месеца, в зависимост от вида на инвестицията. Кандидатстването се осъществява целогодишно чрез Областните дирекции на ДФ „Земеделие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още