IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създават регионални центрове за справяне с бедствия и кризи

Проектът ще се финансира с 40 млн. лева от новата програма "Околна среда"

14:48 | 17.06.15 г.
Създават регионални центрове за справяне с бедствия и кризи

С близо 40 млн. лева по линия на новата оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. ще се създадат шест регионални центъра за справяне с кризи и бедствия. Това каза на пресконференция министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БТА. Василева представи новата оперативна програма, която вчера беше одобрена от Европейската комисия (ЕК).

Парите ще са предназначени за Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерството на вътрешните работи (МВР), обясни екоминистърът.

В центровете ще се обучават общински и доброволчески формирования.

Министърът посочи, че дирекцията има готовност бързо да започне реализацията на проекта, а екоминистерството – да обяви поканата за кандидатстване.

Средствата ще се използват за реконструкция и рехабилитация на сгради за центровете, създаването на полигони със съответното оборудване за обучение на общинските служители и доброволческите формирования.

Общият ресурс на приоритетната ос за превенция на риска от наводнения и свлачища е 160 млн. лева. От тях за предотвратяване на наводнения са заделени близо 120 млн. лева, а останалите са за укрепване на свлачища.

Със средства от приоритетната ос ще се финансира и създаването на национална система за управление и наблюдение на водите в реално време. В момента се работи по техническото задание, първият етап на системата е наблюдение на речните нива по течението на Искър и притоците му, като ще се ползва и експертизата на НИМХ-БАН.

Ще се разработят и модели на засегнатите площи при високи водни нива, коментира Василева.

Бенефициенти на средствата за свлачищата ще са общините и Агенция "Пътна инфраструктура". С парите ще се подпомага реализирането на проекти, свързани с укрепването на свлачища, където е засегната общинска или пътна инфраструктура, коментира още Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още