IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в Северозападна България с повишен интерес към програма "Иновации"

Най-активни обаче остават фирмите в София, Пловдив и Русе

13:40 | 02.10.15 г.
Бизнесът в Северозападна България с повишен интерес към програма "Иновации"

Бизнесът в Северозападна България проявява повишен интерес към финансиране от европейските фондове и по-специално по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Това изтъкна пред депутатите по време на парламентарния контрол икономическият министър Божидар Лукарски.

Той припомни и че за региона има приоритетни условия за разглеждане на проектите, което е привлякло вниманието на бизнеса.

На въпрос на депутатите от ГЕРБ Силвия Хубенова и Георг Георгиев Лукарски уточни, че по първата отворена мярка по оперативната програма – за повишаването на производствения потенциал на нискотехнологични предприятия (в областта на текстилната индустрия, мебели, обработка на дървен материал и т.н), са били подадени общо 844 проекта, от които 152 са от Северозападна България.

Най-активен обаче остава бизнесът в София (подадени са 59 проекта), Пловдив (102 проекта) и Русе с над 30 проекта.
Общата стойност на подадените заявления е 724 млн. лева, от които 435 млн. лева са исканията за безвъзмездно финансиране по програмата. Това означава, че стойността им е четири пъти по-голяма от предвидените 117 млн. лева по първия прием за мярката. 

Набирането на проекти по тази мярка приключи на 8 юли, припомни още Лукарски. На 8 септември е затворен приемът за подобряване на производствен капацитет за високотехнологични предприятия.

На 9 декември пък ще бъде приключен приемът за проекти в областта на интензивните знания (проекти на филмови и звукозаписни студиа, издателски компании и т.н.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още