IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова система ще следи водите на Искър

Системата ще предупреждава населението при опасност от наводнение или суша

18:13 | 18.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нова система ще следи водите на Искър

Река Искър и притоците ѝ, както и големите язовири в нейното поречие, ще се наблюдават в реално време. Това ще стане с реализацията на пилотен проект за създаване на Национална система за управление на водите в реално време, който ще се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., съобщи Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 7 млн. лв. Поречието на Искър и притоците й са избрани за пилотния проект, тъй като там са концентрирани многобройно население и индустриални производства.

В рамките на проекта ще се изградят пунктове и станции за мониторинг на нивото на реката, количеството на валежите и снеготопенето. Ще се получава и информация за големите язовири.

Данните ще постъпват в модерно оборудван център, където компютър ще ги обобщава и ще предлага решения.

Системата ще предупреждава населението не само при опасност от наводнение, но и при настъпване на суша. Тя ще подава данни към  номера за спешни повиквания 112.

Изпълнител на проекта е дирекция „Управление на водите“  в МОСВ. Допустими асоциирани партньори са Националният институт по метеорология и хидрология към БАН, НЕК ЕАД (предприятие „Язовири и каскади”) и „Напоителни системи“ ЕАД. Крайният срок за подаване на проектно предложение е 31 март 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още