IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подадените поръчки по "Обучение и заетост" се анулират, схемата се отваря отново

Средствата по първия етап се завишават от 8,1 млн. лева на 30 млн. лева заради големия интерес от бизнеса

16:28 | 27.04.16 г.
Подадените поръчки по "Обучение и заетост" се анулират, схемата се отваря отново

Подадените поръчки по Схемата "Обучение и заетост" от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат анулирани, а ресурсът по първия етап се завишава от 8,1 милиона лева на 30 милиона лева. Това съобщи на извънреден брифинг днес социалният министър Ивайло Калфин. Промяната се налага с цел осигуряване на по-голяма прозрачност и е в отговор на големия интерес към схемата, обясни министърът, цитиран от БТА.

Припомняме, че около схемата на социалното министерство за наемане на безработни се разрази скандал, за който писа в. "Сега". Според публикацията кандидатстването за 8,1 млн. лв. е приключило само за два работни дни - на 25 март (петък) и на 28 март (понеделник), когато Агенцията по заетостта изненадващо прекратила приемането на заявки с мотив, че ресурсът от 8,1 млн. лв. е изчерпан. На третата седмица от скандала Агенцията по заетостта публикува пълния списък на всички кандидати и часа, в който са подали документите си. Така стана ясно, че одобрените 189 фирми са подали документи в първите 19 минути. Работодателите настояват класирането да бъде отменено. 

Впоследствие бе разпространено, че е подаден сигнал за скандалната схема до Европейската служба за злоупотреби с еврофондовете – ОЛАФ. В неделя вицепремиерът отхвърли твърденията в медийни публикации, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разследва програмата на социалното министерство за развитие на човешките ресурси. „Няма драма, няма ОЛАФ, няма такива неща. Няма един лев, който да е похарчен. Ако видим, че е порочна цялата процедура, ще я обявя наново”, каза тогава вицепремиерът.

Калфин припомни, че по новия програмен период има 19 операции по оперативните програми и програмата „Обучение и заетост” е предизвикала голям интерес сред работодателите. Тя е насочена към безработни над 29 години, като с приоритет са хората от най-уязвимите групи -  тези в предпенсионна възраст, трайно безработните над една година и хора с ниско образование. Цялата операция е за 81 млн. лева, като в нея се предвиждат няколко етапа - първият е свързан с предоставяне на първоначална заетост на хората от рисковите групи, следващите са обучение и след обучението - задържане на работа. Първоначалното решение беше на първия етап да се пуснат 10 процента от операцията, т. е. 8,1 милиона лева. 

Калфин обясни ситуацията така: "Кандидатстването по програмата беше направено електронно - заявките се подават електронно, но в електронната система на Агенцията по заетостта ги въвежда служител на съответното Бюро по труда. Те са набирани само два дни, като обяснението е, че за този кратък период те са надвишили многократно средствата. За два дни са приети 3720 заявки от 107 Бюра по труда в цялата страна, а в някои от бюрата е била създадена организация за приемане на заявки от няколко компютъра”. Това по думите на Калфин обяснява защо през няколко секунди от едно и също бюро е влизала информация. Мястото в регистрационната система се запазва с влизането в системата, а не с окончателното изпращане на информацията, допълни министърът. 

Той съобщи, че е възложена и проверка, която да бъде извършена от управляващия орган и МВР.

Агенцията по заетостта ще разпредели увеличения ресурс по области, което ще бъде въз основа на обективни критерии, свързани с равнището на безработица и равнището на заявките за заетост. Ще се даде възможност на нови фирми да кандидатстват, а тези, които вече са кандидатствали, да препотвърдят интереса си, като няма да се иска предварително да подготвят документи. Поръчката вероятно ще бъде отворена отново на 10-11 май, обясни министърът. Ще се кандидатства по имейл в съответната област и по формуляр, подготвен от Агенцията по заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още