IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгва схемата „Обучения и заетост“ за безработни над 29 години

Общото финансиране по наемане на безработни младежи е 81 млн. лв.

10:33 | 15.03.16 г.
Тръгва схемата „Обучения и заетост“ за безработни над 29 години

Агенцията по заетостта стартира схема „Обучения и заетост“ за безработни на възраст над 29 години. От 25 март в бюрата по труда в цялата страна всеки работодател от реалния сектор и търговски дружества с общинско участие в капитала или чрез граждански дружества може да заяви своите потребности за наемането на работници по схемата.

„Обучения и заетост“ се съфинансира от Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Схемата ще се реализира на два етапа. В първия работодатели и безработни дават заявки за наемане в бюрата по труда. На следващ етап на заявилите участие безработни ще им бъде осигурена възможност за обучение и преквалификация, а след това и заетост.

По първия етап е осигурен бюджет от 8,1 млн. лв. за трудови възнаграждения на безработни над 29 години, регистрирани в бюрата по труда. Общата стойност на схемата „Обучения и заетост” за двата етапа е 81 млн. лв.

Приоритетните целеви групи са безработни с основно или по-ниско образование, продължително безработни с регистрация в бюрото по труда от 12 и повече месеца, безработни на възраст над 54 години.

Най-малко половината от наетите при един работодател трябва да са от някоя от горепосочените приоритетни целеви групи.

Всички безработни над 29-годишна възраст включително могат да кандидатстват, като подадат заявление за участие в схемата в бюрото по труда по постоянен или настоящ адрес, където са регистрирани. На всяко регистрирано безработно лице ще бъде изготвен индивидуален план за действие, който съдържа стъпките за постигане на конкретни цели за определен период от време.

В рамките на първия етап на схемата работодатели от реалния сектор ще могат да подават своите заявки за участие във всички бюра по труда от 25 март.

За наетите по проекта безработни ще се възстановяват средства за трудови възнаграждения за период до 12 месеца, включително и дължимите към тях вноски за сметка на работодателя, съгласно Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, в зависимост от това представител на коя целева група е всеки одобрен гражданин.

За безработните от трите приоритетни целеви групи се осигуряват разходите за трудови възнаграждения до 12 месеца – при покриване на 100% от сумата на минималния осигурителен доход (МОД) за съответната длъжност, за която са наети, както и всички дължими вноски за сметка на работодателите.

За останалите, наети по операцията лица, за първи период до 6 месеца се осигуряват разходите за трудови възнаграждения при покриване на 100% от сумата на МОД за съответната длъжност, за която са наети, както и всички дължими вноски за сметка на работодателите.

За втори период от последващи до 6 месеца се осигуряват единствено разходи за покриване на всички дължими вноски за сметка на работодателите. Вторият период следва да е равен или по-дълъг от първия, като общата продължителност на заетостта за двата е до 12 месеца.

Работодателите, желаещи да се включат в схема „Обучения и заетост”, могат да подават своите заявки във всички бюра по труда от 9.30 ч. на 25 март до 17.00 ч. на 1 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още