IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедури за почти 1 млрд. лв. са открити по ОП Околна среда през 2015 г.

Най-много са процедурите в сектор „Води“ - на стойност 720 милиона лева, сочи годишният доклад за изпълнението на програмата

18:07 | 19.05.16 г.
Процедури за почти 1 млрд. лв. са открити по ОП Околна среда през 2015 г.

Общо 14 процедури на обща стойност над 988 млн. лева са обявени през 2015 г. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“(ОПОС). Това сочи годишният доклад за изпълнението на програмата, одобрен на шестото заседание на Комитета за наблюдение на ОПОС, проведено днес в Пловдив.

Най-много са процедурите в сектор „Води“, където е съсредоточен и най-значителният ресурс на програмата – 6 броя на обща стойност 719,7 млн.лв. Две от тях са за изпълнение на т. нар. ранни проекти за изграждане на ВиК инфраструктура, съобщават от пресцентъра на екоминистерството.

По втората приоритетна ос - „Отпадъци“, е обявена една конкурентна процедура с бенефициенти общини на обща стойност 97,8 млн.лв. Тя е за изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци, вкл. осигуряване на необходимото оборудване и техника за разделното им събиране.

През миналата година в областта на биоразнообразието са отправени 3 покани за проектни предложения, чиято обща стойност надхвърля 30,8 млн. лв. Те са насочени към развитие на цялостен управленски подход за мрежата „Натура 2000“, определяне и допълване на мрежата от морски защитени зони и осигуряване на надеждна информация за статуса на природните видове и местообитания. 

Бяха обявени и първите две процедури по новата приоритетна ос 4 - „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“. Едната е за изграждане на 6 регионални центъра за реакция при бедствия и кризи на стойност 39 млн.лв. , по която бенефициент е Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР.

По другата нова приоритетна ос - „Подобряване качеството на атмосферния въздух“, е открита една процедура. Тя е на стойност 700 000 лв. и предвижда създаването на национална информационна система за докладване на данни за качеството на атмосферния въздух.

През 2015 г. са одобрени и критериите за оценка на проектни предложения по още две процедури - за изпълнение на ранни ВиК проекти-компонент 2  и за подготовка на РПИП за водоснабдяване и канализация на Столичната община.


 


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още