IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програма "Околна среда" увеличи БВП с 1%, изчисли екоминистърът

До края на годината ще бъдат обявени процедури за половината бюджет на оперативната програма

16:04 | 17.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

С дейностите по Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 ресурсът й от 3,5 млрд. лв. влезе в икономиката и доведе до 1% ръст на БВП. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на международна конференция „Предизвикателства на кохезионната политика на ЕС 2014 -2020“, информира пресцентърът на екоминистерството.

Отчита се още 2,7% ръст на частните инвестиции, открити са 7 хил. временни и 885 постоянни работни места. Ползите от кохезионната политика са още подобряване на живота на хората с построените 50 пречиствателни станции за отпадъчни води, 18 регионални системи за управление на отпадъците и 2550 км ВиК инфраструктура, отбеляза министърът. Изградената водна инфраструктура ще доведе и до икономия на вода.

„Кохезионната политика е много важна – провеждането й дава шанс на България да използва финансовите инструменти за развитие на зелената икономика, за провеждане на ключовите реформи (например във ВиК сектора), за прилагането на фундаментални принципи (например принципът "замърсителят плаща"). Активно тече дебатът за кръговата икономика, допълни Василева. 

По думите й в края на действието на програмата през 2015 година е имало бум в строителството. „107% бяха разплащанията към бенефициентите по ОПОС, над 3 млрд. лв. са разплатени“, каза още министърът.

Василева съобщи, че до края на годината общият обем на средствата, за които ще бъдат обявени покани за проектни предложения, ще достигне 1,650 млрд. лева, или 48,5 на сто от бюджета на новата оперативна програма "Околна среда".

Оперативната програма "Региони в растеж" ще е отворена за кандидатстване на 90% до края на годината, заяви на същия форум министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

По думите на Лиляна Павлова България и останалите страни от ЕС трябва да отстояват пред ЕП и ЕК бъдещето на кохезионната политика.

Не трябва да се подвеждаме от предизвикателствата, които има днес Европа - икономическата и бежанската криза, и инвестициите в базисна инфраструктура трябва да продължат, заяви министърът. По думите й иновации са необходими, но не може да се искат тези висши цели, ако няма добра базисна инфраструктура.

Следващата важна стъпка, която трябва да извървим за опростяване на правилата, е въвеждането на електронните обществени поръчки, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още